“Σώθηκε” το σπίτι του Ρίτσου… Ποιος αγόρασε το κτήριο μαζί με τις αναμνήσεις… Εικόνες

Ο τόπος μας

Την πλήρη κυριότητα της οικίας του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου απέκτησε ο Δήμος της Μονεμβασίας  στη Λακωνία. Ήδη υπεγράφη  το συμβόλαιο αγοράς. Το συνολικό τίμημα είναι στις 750.000,00 ευρώ και θα καταβληθεί μόνο από πόρους του δήμου, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000,00 ευρώ.

Το σπίτι του Ρίτσου βρίσκεται εντός του κάστρου και έχει μαγευτική θέα το απέραντο γαλάζιο. Εδώ άντλησε την έμπνευση και τη σοφία του… Είναι μόλις 150 μέτρα από την κεντρική πύλη και στο εξωτερικό μέρος του υπάρχει η προτομή του, η οποία είναι έργο του Μανιάτη γλύπτη Μιχάλη Κασσή.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί σε Μουσείο, καθώς ετοιμάζεται η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη.

Ο Δήμος Μονεμβάσιας εκφράζει τις ολόθερμες ευχαριστίες του στην κόρη του ποιητή Έρη Ρίτσου για την απόφαση της να μεταβιβάσει το ακίνητο στον Δήμο Μονεμβασίας για την δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου αφιερωμένο στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Μονεμβάσια.

Ο Γιάννης Ρίτσος δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα, 1 θεατρικό έργο και μελέτες. Τα έργα του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ρίτσου, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως του Ναζίμ Χικμέτ, του Αλεξάνδρου Μπλοκ, του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι κ.ά.

Πολλά ποιήματα του Ρίτσου έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, γνωστότερα εξ αυτών: Η Ρωμιοσύνη και ο Επιτάφιος, όπως και άλλα. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων του Ρίτσου περιλαμβάνονται το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν.