Να, γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες… 9 άτομα με μετάλλαξη Δέλτα μολύνουν… 81

Υγεία

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων, σε όλο τον κόσμο, για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, εξαιτίας της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητάς της.

Η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι μέχρι στιγμής η πιο μεταδοτική από όλες τις εκδοχές του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκοσμίως. Οι προβλέψεις μάλιστα δείχνουν πως το 90% των νέων λοιμώξεων μέσα στο καλοκαίρι θα είναι η παραλλαγή Δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, που φτάνει μέχρι και 50%-70% πιο πάνω σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι με τη σειρά του 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.

Και η ανησυχία των επιστημόνων προκύπτει και από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καθημερινά για την αυξημένη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1, δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, 16.

Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας “κολλά” έξι, οι έξι “κολλούν” 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81… Ωστόσο σημειώνουν την ανάγκη του εμβολιασμού γιατί όπως τονίζουν “οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο”.