13 σοβαροί λόγοι να βάλετε το γέλιο στη ζωή σας. Μειώνει έως και 20% τη χρήση φαρμάκων

Υγεία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν με έμφαση ότι το γέλιο μπορεί να γίνει η ασπίδα του οργανισμού μας στις καθημερινές πιέσεις και να μας βοηθήσει να νικήσουμε τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν το άγχος και οι υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά μπορεί να γελάσουν έως 400 φορές μέσα στην ίδια ημέρα, σε αντίθεση με τους ενήλικες που στην καλύτερη περίπτωση γελούν μέχρι 17 φορές τη μέρα.

Έρευνα του Columbia University αναφέρει ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση φαρμάκων και κυρίως των παυσίπονων. Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης έδειξε ότι το γέλιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου αποτελεί φάρμακο για την καρδιακή λειτουργία. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας, αρκούν 15 λεπτά γέλιου την ημέρα. Το γέλιο λοιπόν είναι το καλύτερο φάρμακο και μάλιστα ένα φάρμακο που δεν κοστίζει τίποτα και δεν έχει καμία παρενέργεια.

Όπως αποκαλύπτουν μελέτες επιστημόνων, υπάρχουν, τουλάχιστον, 13 λόγοι υγείας για να “σκάσουμε στα γέλια”

1. Το γέλιο είναι άσκηση: Γυμνάζει τους έσω λοξούς κοιλιακούς μυς, μια μυϊκή ομάδα που απαιτεί σκληρή προπόνηση με τα γνωστά «ροκανίσματα», για να μας επιβραβεύσει με τη δημοφιλή καλοκαιρινή «six pack» εμφάνιση. Επίσης, ασκεί τους θωρακικούς μυς, τους μυς της ουροδόχου κύστης και τους μυς του προσώπου. Τα πρόσωπα που γελούν έχουν ρυτίδες, αλλά σπάνια εμφανίζουν χαλάρωση. Και κυρίως είναι άκρως ελκυστικά.

2. Όπως και το γρήγορο βάδισμα, το γέλιο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση με αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, και γι’ αυτό βοηθά την καρδιακή λειτουργία.

Το αίνιγμα του γέλιου: Τι κάνει 30 φορές πιο πιθανό να γελάσουμε ...

4. Μας δημιουργεί αίσθημα ευεξίας, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας και έχουν αντικαταθλιπτική και παυσίπονη δράση.

5. Βοηθά την πέψη: Με ένα καλό αστείο στο τραπέζι, όλοι θα γελάσουν… και θα χωνέψουν.

6. Είναι αντίδοτο στο άγχος, και γι’ αυτό περιορίζει τα συμπτώματα παθήσεων που σχετίζονται με αυτό. Αν υποφέρετε από κολίτιδα, πονοκεφάλους, γαστρίτιδα ή δυσκοιλιότητα, ενδεχομένως να βρείτε όχι γιατρειά, αλλά ανακούφιση στη γελωτοθεραπεία.

7. Το γέλιο δυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα, καθώς, όταν γελάμε με την ψυχή μας, στην πραγματικότητα γελάμε με τους πνεύμονές μας, αναπνέοντας δυνατά και βαθιά.

8. Στο χημικό κοκτέιλ που εκκρίνεται με το γέλιο εμφανίζεται και η ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει τη μάθηση.

9. Το γέλιο, καθώς είναι ήπια αερόβια άσκηση, μας βοηθά να καίμε θερμίδες, έως και 120 την ώρα. (Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γελάμε ασταμάτητα επί 60 λεπτά.)

10. Μας κάνει πιο κοινωνικούς: Ένας άνθρωπος που γελά ή κάνει τους άλλους να γελούν δείχνει –και πιθανόν είναι– «ανοιχτός» και καλοπροαίρετος. Το γέλιο σπάει τον «πάγο» στις κοινωνικές συνευρέσεις και στους εργασιακούς χώρους, και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για εποικοδομητική επικοινωνία.

10 πράγματα που μάλλον δεν ξέρετε για το γέλιο – News.gr

11. Ένα χαμόγελο μετατρέπεται σε ξεκαρδιστικό γέλιο, οι μύες του προσώπου συσπώνται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται τα υποκείμενα αγγεία του αίματος, που οδηγούν στον εγκέφαλο και να αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτόν. Αυτή η «άσκηση» συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου και την τροφοδότηση αυτού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

12. Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόνη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του από τις πιέσεις που του ασκούνται.

13. Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γέλιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα. Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες. Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών.