Η μέρα που έφερε στην Εθνική Πινακοθήκη ένα επικό έργο…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουλίου του 1900, ο διευθυντής του Πολυτεχνείου Αναστάσιος Θεοφιλάς, παρέδωσε στον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, Γεώργιο Ιακωβίδη, 258 έργα τέχνης τα οποία ανήκαν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο. Τα έργα αυτά απετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης.

Μεταξύ αυτών και το επικό έργο του Ρώσου ζωγράφου, αρμενικής καταγωγής, Αιβαζόφσκι, «Η Ανατίναξη της Μονής του Αρκαδίου» το οποίο σήμερα εκτίθεται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

Ο Ιβάν Αιβαζόγσκι άρχισε από νωρίς να γίνεται γνωστός για το μεγάλο ταλέντο του στη ζωγραφική, για αυτόν έγραψαν οι σημαντικότερες προσωπικότητες του ρωσικού πολιτισμού του 19ου αιώνα και όχι μόνο, όπως ο Άντον Τσέχωφ και ο Φιόντορ Ντοστογέφσκι. Στους πίνακές του ζωντάνεψε τις περισσότερες θάλασσες και ωκεανούς του κόσμου αλλά και την Ευρωπαϊκή ιστορία της εποχής του όπως ναυμαχίες από τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και την Ελληνική επανάσταση. Ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α’ είπε: «εγώ είμαι ο τσάρος της γης και ο Αιβαζόφσκι ο τσάρος της θάλασσας».

 1,874 total views,  1 views today