Οι μικροί ήρωες σε ρόλο πρωταγωνιστή… Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος

Σήμερα γιορτάζουν τα παιδιά… Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού που θεσπίστηκε το 1954 από τα Ηνωμένα Έθνη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργία των συνθηκών εκείνων που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ.

Ο ελληνικός κινηματογράφος ήταν γεμάτος από παιδιά-θαύματα, όπως η Σμαρούλα Γιούλη που εμφανίστηκε σε ηλικία 10 ετών στην πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Φωνή της Καρδιάς» (1943) και φυσικά ο Βασιλάκης Καΐλας, που συμμετείχε σε έξι ταινίες του Φίνου και έκλεψε τις καρδιές όλων.

Ξεχωριστές, όμως, ήταν και οι εμφανίσεις των μικρών Νίκου Πιλάβιου και Γιαννάκη Καλαντζόπουλου, ενώ πολλά από τα παιδιά που εμφανίστηκαν σε ταινίες όπως «Μανταλένα» και «Η Λίζα και η Άλλη» δεν ήταν φυσικά ηθοποιοί, αλλά παιδιά που υποδύονταν.. τον εαυτό τους.

Στο βίντεο της Finos Film βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο Μικρός Δραπέτης», «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά», «5000 Ψέμματα», «Σ’Αγαπώ», «Η Καφετζού», «Μανταλένα», «Η Ψεύτρα», «Ένα Αστείο Κορίτσι», «Η Λίζα και η Άλλη», «Πανικός», «Οι Κυρίες της Αυλής» και «Η Βίλλα των Οργίων».