Όλη η Ελλάδα ένα κινηματογραφικό στούντιο.. Σε ποιο νησί “προσγειώνονται” τώρα οι κάμερες…

Ο τόπος μας

Σε κινηματογραφικό πλατό έχει μετατραπεί η Ελλάδα, καθώς προσελκύει σειρές, tv shows, ταινίες και διαφήμιση από όλο τον κόσμο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι μοιάζει με ένα «μεγάλο φυσικό στούντιο».

Ήδη πολλές περιοχές της Ελλάδας υποδέχτηκαν παραγωγές, όπως, το My Big Fat Greek Wedding (Κέρκυρα), Les Cyclades (Νάξος), Τhe Enforcer (Θεσσαλονίκη) και Αναλώσιμοι 4 (Θεσσαλονίκη) για την Μillenium, το GO (συνέχεια του Knives Out) (Σπέτσες) για το Netflix, την τρίτη σεζόν του Jack Ryan (Αθήνα) για την Amazon, τη δεύτερη σεζόν του Tehran (Αθήνα), της Apple και πολλά ακόμη.

Εκτός από τα δημοφιλή, σε γυρίσματα, νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, οι κάμερες ξεκίνησαν να “προσγειώνονται” και στο νησί της Πάρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Μάιο, πέρα από το γερμανικό reality show «Are You The One?», το οποίο γυρίζεται για 3η συνεχή χρονιά, παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και γυρίσματα μεγάλων εταιριών, προκειμένου να υλοποιήσουν τις καμπάνιες επικοινωνίας τους.

Ο κινηματογραφικός τουρισμός αποδεικνύεται ότι έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο διαρκεί το “γύρισμα” αλλά και μακροπρόθεσμα ανάλογα με την έκθεση που έχει η κάθε παραγωγή στα μέσα και σίγουρα αποτελεί μια από τις καλύτερες ενισχύσεις ενός τόπου εφόσον μεγαλώνει τη σεζόν του.

Ο λόγος της αυξημένης αυτής κινητικότητας, που βγάζει τη χώρα από την κινηματογραφική και τηλεοπτική «ναφθαλίνη», δεν σχετίζεται μόνο με τις εγχώριες φυσικές ομορφιές και τη βελτίωση των υποδομών που απαιτούν τόσο μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Κατά κύριο λόγο σχετίζεται με το νέο και πιο ευνοϊκό σε σχέση με το παρελθόν νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τη χώρα πιο «φιλική» ως προς τις ξένες παραγωγές, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες παραγωγής αλλά και λιγότερα μπλεξίματα με τη «δαιδαλώδη» ελληνική γραφειοκρατία.

Τα κίνητρα που προσφέρει πλέον η Ελλάδα στους ξένους παραγωγούς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έκπτωση έως και 40% επί των ελληνικών δαπανών στα έργα με προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ και έκπτωση φόρου 30%.

Σύνολο επισκέψεων 1,995 , Σήμερα 1