Θαρρείς πως έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού… Βίντεο

Ο τόπος μας

Μία κρυφή και σχετικά άγνωστη καστροπολιτεία στα παράλια της Μεσσηνιακής Μάνης που θαρρείς πως έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού, είναι η Παλαιά Καρδαμύλη.

Το όνομα Καρδαμύλη προέρχεται από τα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στη περιοχή, ενώ αρχικά ονομαζόταν Σκαρδαμούλα.

Η ιστορία της καστροπολιτείας είναι τόσο πλούσια όσο και η ομορφιάς της. Σε αυτήν έκανε στάση ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, προκειμένου να συναντήσει και να συμβουλευτεί τον καλό του φίλο Παναγιώτη Μούρτζινο πριν μεταβεί στην Καλαμάτα και κηρύξει την επανάσταση του 1821. Στη πόλη υπάρχει επιγραφή από τα απομνημονεύματα του ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα και γράφει τα εξής: «Και εις τας 6 Ιανουαρίου του 1821 έφθασα εις την Σκαρδαμούλα εις το πατρικό του φίλου μου καπετάν Παναγιώτη Μουρτζίνου».

Στην Παλαιά Καρδαμύλη διασώζεται ο πανέμορφος Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με το ομορφότερο ίσως καμπαναριό της Ελλαδας που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και διαθέτουν επιβλητική θέα τόσο στην νέα Καρδαμύλη όσο και στο απέραντο γάλαζιο του Μεσσηνιακού κόλπου.

Η Καρδαμύλη έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γιατί αποτελεί ένα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας και ως ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία, επειδή η γη της, κατοικούμενη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, είναι πλούσια σε μνημεία όλων των εποχών και η ιστορία της πλούσια σε γεγονότα.

Τι να ζηλέψει λοιπόν από τα παραμύθια;

Δείτε ένα όμορφο βίντεο από το upstories