Κάθε θηλυκό απελευθερώνει στο βυθό των θαλασσών 300.000 αυγά …

Περιβάλλον

Επιστήμονες καταγράφουν συνεχώς τα αναπαραγωγικά κοπάδια ψαριών, που σχηματίζουν επί πολλές εβδομάδες κάθε άνοιξη ιδιάιτερα οι λούτσοι, γνωστοί και ως σφύνουρες ή Barracuda.

Κάθε θηλυκό μπορεί να απελευθερώνει στο νερό έως και 300,000 αυγά. Αυτονόητο είναι ότι κάθε φορά που ψαρεύεται ένα ψάρι την περίοδο της αναπαραγωγής του, στερούμε από τη θάλασσα εκατοντάδες χιλιάδες αυγά που θα είχαν μία ευκαιρία επιβίωσης.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι ακόμα και την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών που παρακολουθούν αυτές τις μοναδικές εικόνες στο βυθό, οι άνθρωποι επιδίδονται στον αποδεκατισμό των ψαριών. Σε ένα ευνομούμενο κράτος η αειφόρος διαχείριση της αλιείας θα έπρεπε να αποτελεί σαφή προτεραιότητα. Στην Ελλάδα όμως το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές και ανεπαρκές.

“Είναι αδιανόητο”, αναφέρουν οι επιστήμονες, “εν τω μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, επιδίδονται ακόμα πιο εντατικά στον αποδεκατισμό αυτών των κοπαδιών”.

Loading