Δύο φίλοι ζωγράφοι δημιούργησαν το ίδιο θέμα την ίδια χρονιά… Ποιος απέδωσε καλύτερα το ελληνικό φως;

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ο «Άρειος Πάγος» του Πολυχρόνη Λεμπέση και ο «Άρειος Πάγος» του Περικλή Πανταζή… Ποιος απέδωσε άραγε καλύτερα το ελληνικό φως;

Οι δύο πίνακες φιλοτεχνήθηκαν την ίδια χρονιά, το 1880, και επειδή οι δημιουργοί τους ήταν φίλοι, ίσως ζωγραφίστηκαν παράλληλα, όπως το συνήθιζαν οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση των δύο έργων, για να διαπιστωθεί πώς δύο ζωγράφοι που προέρχονταν από διαφορετικές σχολές, από το Μόναχο ο Λεμπέσης, από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο Πανταζής, αποδίδουν τον ιστορικό βράχο του Αρείου Πάγου μια καλοκαιρινή μέρα.

Οι δύο πίνακες έχουν την ίδια κυρίαρχη χρωματική τονικότητα που στηρίζεται στο διάλογο ανάμεσα στις χρυσοκίτρινες ώχρες του βράχου και στο γκριζογάλαζο του ουρανού. Επίσης, οι σκιές και στους δύο πίνακες είναι μοβ.

Πού έγκειται λοιπόν η διαφορά;

Η γραφή του Λεμπέση είναι προσεκτική, σχεδιάζει και αποδίδει κάθε λεπτομέρεια του θέματος. Ο βράχος, πάλι, διατηρεί όλη τη στερεότητά του, είναι συμπαγής.

Η τεχνική του Πανταζή είναι τελείως διαφορετική. Οι ελεύθερες πινελιές «κτίζουν» τη φόρμα. Ο βράχος δεν περισφίγγεται από ένα κλειστό περίγραμμα, αλλά είναι μια ανοικτή φόρμα. Επίσης, ο ουρανός και τα σύννεφα είναι ζωγραφισμένα με πολύ γρήγορες και ελεύθερες πινελιές.

Το φως του ελληνικού νότου, ιδιαίτερα στο ξηρό κλίμα της Αττικής, διαγράφει με αιχμηρή ακρίβεια όγκους και σχήματα, χωρίς τις διαβαθμίσεις που διακρίνουν τα ατμοσφαιρικά τοπία του βορρά. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποιος πίνακας αποδίδει πιο πιστά την πραγματικότητα.

Ο πίνακας αυτός είναι του Πολυχρόνη Λεμπέση

Ο πίνακας αυτός είναι του Περικλή Πανταζή

Διαδώστε το Εδώ ζεις