Ένα έγκλημα… Σφαίρα από πυροβόλο όπλο διαπέρασε τον πνεύμονα…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Κοντά στο Βροντερό Πρεσπών και συγκεκριμένα στην περιοχή «Πυξός», εντοπίστηκε νεκρή από πυροβόλο όπλο θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου έξι ετών. Όπως διαπιστώθηκε από την νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος του ζώου δεν ήταν ακαριαίος και προέκυψε από τραύμα στην ράχη που διαπέρασε τον πνεύμονα.

Είναι γνωστό ότι η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος που προστατεύεται αυστηρά από την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία, αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. Το καθεστώς διατήρησης της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα με εξαφάνιση ζώα», καθώς ο πληθυσμός της ανέρχεται μόλις στα 500 κατ’ ελάχιστον άτομα στην Ελλάδα.

Μπορεί να είναι εικόνα ζώο και εξωτερικοί χώροι

Εγκληματικές πράξεις, όπως η θανάτωση της προστατευόμενης άγριας πανίδας, έχουν δυστυχώς συμβεί και κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταγγέλλουν το αποτρόπαιο έγκλημα της θανάτωσης καφέ αρκούδας με την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και θα εφαρμοστεί ο νόμος που μελλοντικά θα εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία της αρκούδας στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Σύνολο επισκέψεων 2,455 , Σήμερα 3