Σπάνιο είδος αράχνης από τη Μ. Βρετανία εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Φυσικά δεν περπάτησε… Πως ήρθε

Περιβάλλον

Ένας απρόσμενος επισκέπτης έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας, αν και η μόνιμη κατοικία του είναι στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος αράχνης, η αράχνη – πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus), που εντοπίσθηκε στο Ναύπλιο και στη Λάρισα…

Όπως αναφέρει το wired.com, η συγκεκριμένη αράχνη έχει πάρει το όνομά της από το λαμπερό κόκκινο σώμα που διαθέτει, το οποίο καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους. Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόπαιο τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει, στους τοίχους.

Eresus cinnaberinus : Photos, Diagrams & Topos : SummitPost

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγα χρόνια διατέθηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Η αράχνη – πασχαλίτσα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, όπου επανακαλύφθηκε μόλις το 2009.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως από την Αγγλία αυτές οι αράχνες έφτασαν στο Ναύπλιο και στη Λάρισα μέσω κάποιων ταξιδιωτών, οι οποίες είτε κρύφτηκαν στις αποσκευές τους, είτε πάνω στα ρούχα που φορούσαν…

Σύνολο επισκέψεων 1,023 , Σήμερα 1