“Δικαιώθηκε” το γεράκι σύμβολο του Αιγαίου… STOP στα σχέδια για αιολικούς σταθμούς σε προστατευόμενες νησίδες…

Περιβάλλον

Με απορριπτική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε την πόρτα στα σχέδια εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις προστατευόμενες νησίδες του Ν. Αιγαίου, γνωστές ως «τα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», οι μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου αποτελούν ένα από τα τελευταία ακέραια φυσικά καταφύγια της Ευρώπης, με αποικίες σπάνιων πουλιών, ενώ λόγω της υψηλής οικολογικής τους αξίας, έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Τα νησιά αποτελούν καταφύγιο για:

  • περισσότερα από 650 ζευγάρια Μαυροπετρίτη σε 12 νησίδες (άνω του 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού),

  • 120 – 160 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου σε 6-8 νησίδες (άνω του 20% του ελληνικού πληθυσμού),

  • εκατοντάδες (πιθανώς πάνω από 1.000) ζευγάρια Αρτέμη και Μύχου σε τουλάχιστον 5 νησίδες,

  • πολλές δεκάδες ζευγάρια Θαλασσοκόρακα σε 10 νησίδες και τουλάχιστον ένα ζευγάρι Σπιζαετού.

Οι νησίδες αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί ανάλογης οικολογικής αξίας με τα νησιά Γκαλαπάγκος για τα είδη που φιλοξενεί ενώ αποτελεί ένα από τα τελευταία αυθεντικά «εργαστήρια εξέλιξης» όπου τα οικοσυστήματα και τα είδη λειτουργούν ακόμη υπό φυσικές διαδικασίες.

Η μάχη για την προστασία των νησίδων κράτησε δύο χρόνια… Πλήθος φορέων από την περιβαλλοντική και επιστημονική κοινότητα είχαν καταθέσει τις ενστάσεις τους κατά τη δημόσια διαβούλευση του έργου. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου είχαν απορρίψει το έργο που θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις περιοχές ευθύνης τους.

Αποδομήθηκε το αφήγημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περί «ασθενών επιπτώσεων» στα θαλασσοπούλια και τον Μαυροπετρίτη, το γεράκι σύμβολο του Αιγαίου. Η απόφαση αυτή προασπίζει το δίκαιο της βιοποικιλότητας: των θαλασσοπουλιών, του Μαυροπετρίτη και των σπάνιων και ενδημικών ειδών πανίδας και χλωρίδας. Οι περισσότερες νησίδες είναι ακατοίκητες από ανθρώπους, αλλά κατοικούνται από πολλά και σπάνια ή/και απειλούμενα είδη άγριας ζωής και είναι αντικειμενικά πολύτιμες γι’ αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «με την απορριπτική του απόφαση, ελπίζουμε ότι το ΥΠΕΝ βάζει οριστικό τέλος στο πρωτοφανές έργο της χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών στις νησίδες του Ν. Αιγαίου. Αναμένουμε την αποτελεσματική θεσμική θωράκιση αυτών των περιοχών στο πλαίσιο της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων. Οι νησίδες του Ν. Αιγαίου θα πρέπει να οριστούν ως ζώνες απολύτου προστασίας, όπου θα επιτρέπονται δραστηριότητες με σεβασμό στην άγρια ζωή των νησίδων και του τοπίου τους».

Σημειώνεται ότι και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωση προειδοποιούσε για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε 11 νησίδες των Δωδεκανήσων. Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από την Ορνιθολογική Εταιρεία.