Ο σοβαρός κίνδυνος που βλέπουν οι επιστήμονες. Χάνονται 200 γιγατόνοι πάγου ετησίως. Βίντεο

Περιβάλλον

Χρησιμοποιώντας το πιο προηγμένο λέιζερ παρατήρησης της Γης, που έχει θέσει ποτέ σε τροχιά η NASA, οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει ακριβείς, λεπτομερείς μετρήσεις για το πώς έχει μεταβληθεί τα στρώματα του πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής τα τελευταία 16 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δίνουν πληροφορίες για το πώς μεταβάλλονται τα στρώματα του πάγου στους Πόλους, καταδεικνύοντας οριστικά ότι τα μικρά κέρδη πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική επισκιάζονται από τεράστιες απώλειες στη Δυτική Ανταρκτική. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθαρή απώλεια πάγου από την Ανταρκτική, μαζί με τη συρρίκνωση του πάγου της Γροιλανδίας, ήταν υπεύθυνη για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 14 χιλιοστά (0,55 ίντσες), για τα έτη μεταξύ 2003 και 2019 – λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας που παρατηρείται στους ωκεανούς του κόσμου.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), θεωρούν ότι η άνοδος των υδάτων μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 2,4 μέτρα έως το 2100 και προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει εφιαλτικές συνέπειες για τους παράκτιους οικισμούς.

Περίπου 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα νερά (μια έκταση όσο η Λιβύη) και έως 187 εκατομμύρια άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Όχι μόνο περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές θα απειληθούν, αλλά επίσης μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη.

Λιώνουν οι πάγοι στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής | Περιβάλλον | Η ...

«Αν δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινωνική κατάρρευση σε κλίμακα αδιανόητη», ανέφερε ο Μπάμπερ. «Πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως εκείνα του Ειρηνικού, ουσιαστικά θα γίνουν ακατοίκητα. Μιλάμε για μια υπαρξιακή απειλή γι’ αυτές τις χώρες».

Ωστόσο, η μελέτη της NASA διαπίστωσε ότι τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας είχαν απώλειες πάγου κατά μέσο όρο 200 γιγατόνους πάγου ετησίως ενώ της Ανταρκτικής κατά μέσο όρο 118 γιγατόνους πάγου ετησίως.
Ο 1 γιγατόνος πάγου είναι αρκετός να γεμίσει 400.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή να καλύψει το Central Park της Νέας Υόρκης σε ύψος πάνω από 300 μέτρα (1000 πόδια). Πηγή: NASA’s Goddard Space Flight Center, meteo.gr

Παρακολουθήστε τo ενδιαφέρον σχετικό βίντεο της NASA, στο youtube, (επιλέξτε αυτόματη μετάφραση για ελληνικά)