Μοναδικός αρχαιολογικός “θησαυρός”… Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Εικόνες

Πολιτισμός

Μακεδονικός Τάφος στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Ένα μοναδικό μνημείο, που ερευνήθηκε την άνοιξη του 1994.

Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου έχουν εντοπιστεί 4 ταφικοί τύμβοι, οι οποίοι πιθανότατα συνδέονται με το σημαντικό πόλισμα (μικρή πόλη) στη μεγάλη “τράπεζα”, στον τραπεζοειδή δηλαδή λόφο έξω από το σύγχρονο οικισμό της Γέφυρας. Το όνομα του πολίσματος (μικρής πόλης) παραμένει άγνωστο, με επικρατέστερη σήμερα την άποψη ότι ταυτίζεται με την αρχαία Χαλάστρα.

Κατά την ανασκαφή του μεγάλου τύμβου, στο ανατολικό όριο του οικισμού του Αγ. Αθανασίου, ερευνήθηκε ο μακεδονικός τάφος και 2 μικρότεροι ασύλητοι τάφοι του τέλους του 4ου αιώνα ή των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.

Ο ένας, απλός κιβωτιόσχημος περιείχε την ταφή ενός νεαρού ιππέα, ενώ ο άλλος ήταν θαλαμωτός, με ζωγραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του.

(Εικόνα) Στο μέσο της ζωοφόρου πάνω από το θυραίο άνοιγμα του μακεδονικού τάφου ΙΙΙ, έξι συμποσιαστές σε ανάκλιντρα απολαμβάνουν τα επιδόρπια και τη μουσική της κιθάρας, από τα χέρια της κιθαρίστριας. Όρθια παίζει η αυλητρίδα, ενώ ο οινοχόος, μπροστά στη σκευοθήκη (το “κυλικείον”), σπεύδει στο κάλεσμα των συνδαιτημόνων.

Στον 2ο τάφο, μέσα σε ασημένια λάρνακα, είχαν εναποτεθεί τυλιγμένα σε χρυσοπόρφυρο ύφασμα τα καμένα οστά μιας γυναίκας και ένα χρυσό δαχτυλίδι που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Archaeological museum of Thessaloniki.

Ο μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος III, ήρθε στο φως στο κέντρο του τύμβου, συλημένος από την αρχαιότητα. Η πρόσοψη του τάφου είναι καταγραφή από τοιχογραφίες με εκπληκτικά χρώματα, τα οποία σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Το μοναδικό αυτό μνημείο υπήρξε η τελευταία κατοικία ενός υψηλόβαθμου Μακεδόνα, ενός στρατηγού – εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως δηλώνει και ο σιδερένιος οπλισμός του, που βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου και συναρμολογήθηκε από δεκάδες θραύσματα.

(Εικόνα) Στα αριστερά της ζωοφόρου πάνω από το θυραίο άνοιγμα του μακεδονικού τάφου ΙΙΙ, πλησιάζουν 3 έφιπποι άνδρες και οι πεζοί συνοδοί τους, με σκεύη γεμάτα κρασί, συνεισφορά στο συμπόσιο που φαίνεται να εκτυλίσσεται στον υπαίθριο χώρο μιας πολυτελούς οικίας. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.