Σπάνια φωτογραφία… Χριστούγεννα του 1909, στη σημερινή Βουλή…

Η Ελλάδα παλιά...

Στο Παλάτι, τα Ανάκτορα, στην οικία της βασιλικής οικογένειας,  εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1909. Τα περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονταν για τη γιορτή στα θερινά Ανάκτορα, στο Τατόι.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή γύρω στις 9.30 το βράδυ, όταν ήδη ελάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρ’ όλο που το σύστημα πυρασφάλειας των Ανακτόρων, απηρχαιωμένο και ανεπαρκές, ενισχύθηκε από τις πυροσβεστικές αντλίες αγγλικών και ρωσικών πολεμικών που ναυλοχούσαν στον Πειραιά, και το πυροσβεστικό σώμα, με προστρέξαντα στρατιωτικά σώματα.

Η βασιλική οικογένεια, ειδοποιηθείσα τηλεφωνικώς, έσπευσε από το Τατόι και έλαβε μέρος στην σωστική προσπάθεια κυρίως των αρχείων και των φορητών κειμηλίων, μαζί με τους στρατιώτες και τους πυροσβέστες, καθώς και τις ενισχύσεις ναυτών από τα ξένα πολεμικά.

Στρατός περικύκλωσε τα Ανάκτορα, απομάκρυνε τους μη έχοντας άμεση σχέση με την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εγκατέστησε φρουρές κοντά στους σωρούς των φορητών αντικειμένων που μεταφέρονταν από το φλεγόμενο εσωτερικό. Με μεγάλη προσοχή απομακρύνθηκαν τα σκεύη του ναού, τα μανουάλια και η αργυρή κολυμβήθρα, στην οποία από του έτους 1868 βαπτίζονταν οι βασιλόπαιδες.

Το επόμενο ξημέρωμα αποκαλύφθηκε η έκταση της καταστροφής. Είχε εντελώς αποτεφρωθεί η μεσαία πτέρυγα- οι τρείς, δηλαδή, επίσημες αίθουσες υποδοχής- καθώς και οι απολήξεις της στην μεν ανατολική πτέρυγα, ολοκληρωτικά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου απ’ όπου και πιθανότατα ξεκίνησε η φωτιά που εξαπλώθηκε εν συνεχεία δυτικά , μέσω της έφλεκτης στέγης, στη δε δυτική , μέρος της αίθουσας του θεάτρου.

Η πυρκαγιά αυτή ήταν η αφορμή, για να μεταφερθεί στο Τατόι η Βασιλική οικογένεια και να χρησιμοποιήσει την εκεί κατοικία ως ανάκτορο. Μάλιστα, το 1913, με την άνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, εκείνος μετέφερε την λειτουργία των Ανακτόρων στο σπίτι του, στο Ανάκτορο Διαδόχου, στην Ηρώδου Αττικού.

 890 Σύνολο επισκέψεων,  210 Σήμερα είδαν