Τρέχουν να προλάβουν να προστατεύσουν τα μνημεία μας από πλημμύρες και πυρκαγιές

Πολιτισμός

Σε κίνδυνο θέτουν  τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία οι καύσωνες που προκαλούν δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν πλημμύρες, κατολισθήσεις, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διάβρωση του εδάφους, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ακόμα δεν έχουμε εμφανείς ενδείξεις κακής επίδρασης στα μνημεία, στην Ελλάδα. “Αυτό όμως δεν σημαίνει, καθώς τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και μας εκπλήσσουν πολλές φορές, όπως η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ότι δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα», τονίζουν.

Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πάρει μέτρα, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από τις πυρκαγιές, ενώ λαμβάνουν μέτρα συστηματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και για τις πλημμύρες.

Στο έργο που γίνεται τώρα για να προστατευτούν 19 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνονται οι Φίλιπποι και το Δίον, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις πλημμύρες.

Από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται ότι το μείζον ζήτημα είναι η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου πρόληψης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα είναι έτοιμο το 2025 και το οποίο σε πρώτη φάση επεκτείνεται μέχρι το 2050 με προοπτική να πάει τουλάχιστον 30 χρόνια μετά, δηλαδή μέχρι το 2080.

Ένα like φέρνει... χαμόγελα