Μοναδικό, παγκοσμίως… Απολαύστε σε βίντεο τι έκρυβε ο βυθός της Αλοννήσου για 2.500 χρόνια…

Ο τόπος μας

Στο βυθό της μικρής νησίδας της Περιστέρας, στην Αλόννησο, εντοπίστηκε ένα κλασικό εμπορικό πλοίο, πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Το πλοίο εκείτο μεγαλόπρεπα σε βάθος 30 μέτρων και το φορτίο του φαινόταν αδιατάραχτο σαν κάποιος να το είχε ακουμπήσει προσεχτικά στο βυθό της θάλασσας. Ο χρόνος και τα θαλάσσια ρεύματα δεν το επηρέασαν παρά ελάχιστα.

Αντίθετα το κάλυψαν με άμμο και διαφύλαξαν το μυστικό του για 2.500 περίπου χρόνια. Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Τα ευρήματα υπήρξαν πολλαπλά και μοναδικά σε σημείο που εντυπωσίασε τον επιστημονικό κόσμο και αποτέλεσε το βασικό άρθρο των επιστημονικών σελίδων της εφημερίδας New York Times, όπως σημειώνει η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων, Ελπίδα Χατζηδάκη.

Συνοπτικά, το βυθισμένο πλοίο είχε μήκος περίπου 30 μ.. πλάτος 10 μ. και επιφανειακά μετρήθηκαν 1.000 εμπορικοί αμφορείς οίνου. Μετά την αφαίρεση της επιφανειακής στρώσης των αμφορέων, ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη στρώση. Στο τελευταίο στρώμα βρέθηκε και ανελκύστηκε μεγάλη ποσότητα μελαμβαφούς κεραμικής, όπως κύλικες με εμπίεστες και εγχάρακτες διακοσμήσεις, επιτραπέζια πινάκια, αγγεία πόσεως οίνου, λυχνάρια, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης.

Τα ευρήματα αυτά ανήκαν σε σκεύη συμποσίου και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν από 2.500 χρόνια. Η θαυμάσια τεχνική και το στιλπνό μαύρο χρώμα τους φανέρωνε την αθηναϊκή τους ταυτότητα.

Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας, αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις Σποράδες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Είναι το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο…

Βίντεο από Adventure Evia στο πρώτο υποβρύχιο ναυάγιο-Μουσείο της χώρας