Κάποιοι δεν έχουν μυαλό… Οδηγούν αν και έχουν πιεί πολύ αλκοόλ… Οι πόλεις με ανησυχητικά ποσοστά

Κοινωνία

Στο πλαίσιο της 16ης Ευρωπαϊκής Νύκτας Χωρίς Ατυχήματα αποδείχθηκε ότι το 10,36% των Ελλήνων οδηγών είχε ποσοστά αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Το 73% ήταν άνδρες και το 27% γυναίκες. Στην έρευνα πήραν μέρος 2.000 οδηγοί.

Η έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε μεγάλες πόλεις και κύρια αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας και τη διάδοση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στους νέους ανθρώπους του μηνύματος ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Συμμετείχαν επίσης οι Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Από το σύνολο όλων όσων πήραν μέρος το 49,4% (58% άντρες και 42% γυναίκες) είχαν μηδενικά αλκοτέστ, ενώ το 10.36% (73% άνδρες και 27% γυναίκες) ήταν πάνω από το όριο.

Οι πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά, μεταξύ άλλων, ήταν το Άργος και η Άρτα, ενώ οι πόλεις που παρουσίασαν ανησυχητικά ποσοστά ήταν ο Πειραιάς και η Λάρισα, με το 30% των οδηγών να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%. Στις δύο μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 26% πάνω από το όριο και ακολούθησαν Φλώρινα και Τρίκαλα με ποσοστό πάνω από το 24%.

Από τα υψηλότερα ποσοστά που έδειξαν τα αλκοτέστ ήταν ενός νέου οδηγού 18 ετών από τα Τρίκαλα που είχε 1.50 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, ένας άνδρας οδηγός 28 ετών από την Φλώρινα με 1.48 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και ένας άνδρας 31 ετών στην Κόρινθο με 1,14 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα όταν το επιτρεπτό καινόμιμο όριο, ορίζεται στα 0,25 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (μέτρηση με συσκευή αλκοτέστ).

Σύνολο επισκέψεων 2,416 , Σήμερα 3