Το μυστήριο με την τελετή αφής του Αγίου Φωτός… Ποιο είναι το “θαύμα” που συντελείται…

Και όμως συμβαίνει...

Όλα έτοιμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός που θα λάβει χώρα σήμερα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Ιεροσόλυμα, θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται σήμερα στις 18:00 και στη συνέχεια  θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Πιστεύεται από αρκετούς Ορθόδοξους Χριστιανούς ότι το Άγιο Φως που μεταδίδει κάθε χρόνο στους πιστούς λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ανάβει με θαυματουργικό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, το χαρακτήριζε στον ιστότοπό του ως «θαύμα, το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση» και ανέφερε ότι ο χώρος ελέγχεται από τους ετερόδοξους «δια νὰ πιστοποιήσουν ὅτι δὲν ὑπάρχει ἀναμμένον κανδήλιον ἢ ἄλλη πηγὴ φωτὸς». Σήμερα αυτή η αναφορά δεν υπάρχει…

Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και αρχιερείς που πρωταγωνιστούν στην τελετή, υποστηρίζουν ότι η ετήσια αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα δεν γίνεται με θαυματουργικό τρόπο και δηλώνουν με βεβαιότητα ότι το “θαύμα” είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την κανδήλα εντός του Πανάγιου Τάφου, και όχι το άναμμα με υπερφυσικό τρόπο σβησμένης κανδήλας ή κεριών.

Ιεράρχες επισημαίνουν  ότι «πρόκειται για έναν θρύλο», ο οποίος αναπτύχθηκε στους Αγίους Τόπους μετά την εισβολή των Σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης, που υπήρχε μεταξύ των Ορθοδόξων, των Λατίνων και των Αρμενίων, καθένας από τους οποίους διεκδικούσε για τον εαυτό του το προνόμιο τού «λαμβάνειν εξ ουρανού» το Άγιο Φως.

Σε δημοσκόπηση που έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2019 περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι πιστεύουν ότι η αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο γίνεται με θαυματουργικό τρόπο, σχεδόν 4 στους 10 απάντησαν ότι γίνεται με ανθρώπινη παρέμβαση και ευλογείται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενώ σχεδόν 2 στους 10 δεν τοποθετήθηκαν σχετικά.

LIVE: Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα - OTA VOICE

Η τελετή του Αγίου Φωτός, που γίνεται το μεσημέρι, αποτελείται από έξι στάδια:

  • 1. Σφράγισμα με μαλακό κερί της θύρας του ιερού Κουβουκλίου και σφραγίδες εις αυτό από τον θυρωρό του Ναού εις ανάμνηση.

  • 2. Ξεσφράγισμα της θύρας, είσοδος και τοποθέτηση κανδήλας στον Πανάγιο Τάφο από τον Σκευοφύλακα και Ηγούμενο του ναού της Αναστάσεως.

  • 3. Λιτανεία Πατριάρχη και αρχιερέων, τρεις φορές γύρω από το ιερό Κουβούκλιο.

  • 4. Είσοδος του Πατριάρχη και του Αρμένιου ιερέα στον Πανάγιο Τάφο. (Τα τελευταία χρόνια εισέρχεται και ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας)

  • 5. Προσευχή του Πατριάρχη για τον αγιασμό του Αγίου Φωτός, και στη συνέχεια λήψη αυτού.

  • 6. Έξοδος Πατριάρχη και διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός στους πιστούς.