Έντονα απασχολεί τους επιστήμονες και ιδιαίτερα τους οδοντιάτρους, η ευεργετική επίδραση της μάσησης μαστίχας Χίου στη στοματική υγεία, εξαιτίας της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιτερηδονικής της δράσης.
Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έδειξαν ότι η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου. Επίσης μελέτες έχουν δείξει σημαντική συρρίκνωση του μικροβιακού φορτίου μετά από μάσηση μαστίχας Χίου για 45 λεπτά και σημαντική μείωση του δείκτη της μικροβιακής πλάκας στα άτομα που την μασούσαν 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός ορθοδοντικός και πρόεδρος τους Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, «η εξατομικευμένη χρήση των προϊόντων στοματικής υγιεινής με φυσική μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου”.
Ο χρόνος μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Η διάρκεια μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα και υποκατάστατα ζάχαρης πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το γεύμα ή το μεσόγευμα.
Η μαστίχα Χίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την αντιτερηδονική και αντιμικροβιακή της δράση μειώνει/αναχαιτίζει τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, έχει ευεργετική επίδραση στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς, συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.
Η μάσηση οδοντότσιχλας με φυσική μαστίχα Χίου αυξάνει το pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας προς το αλκαλικότερο. Η χρήση της μαστίχας Χίου μετά από το γεύμα τουλάχιστον για 10 λεπτά συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται στη μικροβιακή πλάκα από τη ζύμωση των υδατανθράκων της τροφής λόγω της αυξημένης ρυθμιστικής ικανότητας που αποκτά το σάλιο διέγερσης. Επίσης η μάσηση μαστίχας Χίου προκαλεί στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο. (sterptococci mutans) σε σύγκριση με την οδοντότσιχλα placebo» ανέφερε, Η χρήση της έδειξε βαθμιαία μείωση των βακτηριακών αποικιών στο σάλιο σε ποσοστό 62,1%.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.