20 λεπτά αρκούν. Γιατί οι οδοντίατροι συνιστούν να μασάτε μαστίχα Χίου μετά τα γεύματα

Διατροφή

Έντονα απασχολεί τους επιστήμονες και ιδιαίτερα τους οδοντιάτρους, η ευεργετική επίδραση της μάσησης μαστίχας Χίου στη στοματική υγεία, εξαιτίας της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιτερηδονικής της δράσης.

Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έδειξαν ότι η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου. Επίσης μελέτες έχουν δείξει σημαντική συρρίκνωση του μικροβιακού φορτίου μετά από μάσηση μαστίχας Χίου για 45 λεπτά και σημαντική μείωση του δείκτη της μικροβιακής πλάκας στα άτομα που την μασούσαν 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός ορθοδοντικός και πρόεδρος τους Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, «η εξατομικευμένη χρήση των προϊόντων στοματικής υγιεινής με φυσική μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου”.

Η μαστίχα Χίου μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση | Pontos News

Ο χρόνος μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Η διάρκεια μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα και υποκατάστατα ζάχαρης πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το γεύμα ή το μεσόγευμα.

Η μαστίχα Χίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την αντιτερηδονική και αντιμικροβιακή της δράση μειώνει/αναχαιτίζει τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, έχει ευεργετική επίδραση στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς, συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Η μαστίχα Χίου, ο «πολιτισμός» της και οι σύγχρονοι θεσμοφύλακες

Η μάσηση οδοντότσιχλας με φυσική μαστίχα Χίου αυξάνει το pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας προς το αλκαλικότερο. Η χρήση της μαστίχας Χίου μετά από το γεύμα τουλάχιστον για 10 λεπτά συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται στη μικροβιακή πλάκα από τη ζύμωση των υδατανθράκων της τροφής λόγω της αυξημένης ρυθμιστικής ικανότητας που αποκτά το σάλιο διέγερσης. Επίσης η μάσηση μαστίχας Χίου προκαλεί στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο. (sterptococci mutans) σε σύγκριση με την οδοντότσιχλα placebo» ανέφερε, Η χρήση της έδειξε βαθμιαία μείωση των βακτηριακών αποικιών στο σάλιο σε ποσοστό 62,1%.