Πρόκληση… Μετέτρεψαν τη μαρτυρική Μακρόνησο σε χώρο… αναψυχής. Επί χρόνια χτίζονταν αυθαίρετα

Πολιτισμός

Πρόκληση χωρίς όρια… Κάποιοι αδιαφορώντας για το ιστορικό και μαρτυρικό μνημείο της Μακρονήσου, σήκωσαν τα τελευταία χρόνια πολλά αυθαίρετα…
τα οποία μάλιστα έχουν μεγάλες βεράντες με πανοραμική θέα στο Αιγαίο…
Θέλησαν και τα κατάφεραν για πάρα πολλά χρόνια να μετατρέψουν τη Μακρόνησο σε χώρο αναψυχής και καλοκαιρινών διακοπών, δίχως βέβαια να έχουν καμία απολύτως άδεια δόμησης, αλλά ούτε καν τίτλο ιδιοκτησίας.
Τα περισσότερα χτίστηκαν τη δεκαπενταετία 1990-2005. Τα πιο πολυτελή διαθέτουν φωτοβολταϊκά, τζάκια, δεξαμενές νερού, ακόμα και προβλήτες στη θάλασσα.
Επίσης, προφανώς για να μην γίνουν αντιληπτά τα αυθαίρετα, είναι σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την αρχιτεκτονική του νησιού, καθώς φέρουν πέτρινη επένδυση, φτιαγμένη από τις πέτρες των παλαιών φυλακών και του στρατοπέδου της Μακρονήσου.
Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις στο μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από το Λαύριο και σχημάτισε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.
Τα αυθαίρετα κτίρια είναι 30 και απλώνονται τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική πλευρά του νησιού. Κάποια είναι παραπήγματα, καθώς οικοδομήθηκαν είτε από ψαράδες είτε από βοσκούς.

Τα περισσότερα, όμως, είναι καθαρά εξοχικές κατοικίες, έχουν όλες τις ανέσεις και θα μπορούσαν άνετα να σταθούν σε οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων.
Έτσι αποφασίστηκε, με απόφαση του Υπουργείου, να διενεργηθεί ανοιχτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο.
«Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας μετά τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικό μνημείο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η αυθαίρετη δόμηση, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόμους. Με τον διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού ιστορικού συμβόλου» αναφέρει το Υπουργείο.