Αποθηκεύουν σπόρους για να διασωθεί αυτό το μοναδικό φυτό του Ψηλορείτη. Και με λεφτά Αράβων

Ο τόπος μας

Ένα σπάνιο φυτό το Horstrissea dolinicola, το οποίο βρίσκεται και ενδημεί σε μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του Δήμου Ανωγείων στον Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1500 μέτρων, επιχειρεί να διασώσει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά με χρηματοδότηση από το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.

Το Horstrissea dolinicola είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κρισίμως απειλούμενο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της φύσης IUCN και θεωρείται επίσης ένα από τα 50 πιο απειλούμενα φυτά στα νησιά της Μεσογείου. Το μοναδικό αυτό φυτό, όπως και ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών στα βουνά της Κρήτης, αναπτύσσονται σε αυτές τις ασβεστολιθικές δολίνες και έχουν αναπτύξει στρατηγικές που τους επιτρέπουν να αντέξουν την πίεση από τη βόσκηση.

Το είδος Horstrissea dolinicola περιγράφηκε πρώτη φορά το 1990 από τους ερευνητές Εgli B., Gerstberger P., Greuter W. & Risse H. Στο νέο ενδημικό γένος της Ελλάδος δόθηκε το όνομα Horstrissea εις μνήμη του Horst Risse (Χορστ Ρίσσε), καθώς απεβίωσε πριν προλάβει να δει δημοσιευμένη την έρευνά του.

Το όνομα του είδους ‘dolinicola’ οφείλεται στον βιότοπο όπου αυτό φύεται δηλαδή στις δολίνες του Ψηλορείτη. Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται σε ορεινές περιοχές λόγω καταβύθισης του εδάφους.

greek flora

Η Horstrissea dolinicola είναι πολυετές φυτό που το μεγαλύτερο μέρος του αναπτύσσεται υπόγεια. Η κυλινδρική ρίζα του σε σχήμα καρότου μπορεί να φτάσει έως 10 cm μήκος, ενώ το ύψος του, φύλλα και άνθη, μόλις και μετά βίας υπερβαίνει τα 2-5 cm.

Αμέσως μόλις λιώσουν τα χιόνια (Απρίλιο έως Μάιο), εμφανίζονται πρώτα τα έλλοβα φύλλα, τα οποία ξεραίνονται πριν εμφανιστούν τα άνθη (Αύγουστο έως Σεπτέμβριο). Τα άνθη είναι πολυάριθμα με λευκορόδινα πέταλα και σχηματίζουν μια μικρή ταξιανθία σε σχήμα ομπρέλας.

Το είδος θεωρείται σημαντικό και μοναδικό καθώς είναι ένα από τα λίγα ενδημικά είδη της χλωρίδας της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Μονάδα Διατήρησης Φυτών (MPCU) του MAICh συνέβαλε στη μελέτη και συντήρηση του φυτού από το 2000. Οι σπόροι του φυτού αποθηκεύονται στην Τράπεζα Σπόρων του MAICh και έχει μελετηθεί η αναπαραγωγική βιολογία του.

Χρηματοδότηση στο ΜΑΙΧ για διάσωση μοναδικού φυτού στην ...

Το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ) αποδεχόμενο πρόταση της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ ενέκρινε χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχιστούν οι δράσεις διατήρησης του φυτού έως το 2022. Πρόκειται για το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι Mohamed bin Zayed των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε έργα για την προστασία των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο.

Στις προσπάθειες διάσωσης του συγκεκριμένου φυτού, έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς στο Ρέθυμνο, τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς βοσκούς, στα ορεινά του Ψηλορείτη και στα Ανώγεια, οι οποίοι συμφώνησαν ότι αυτό το μοναδικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής πρέπει να προστατευτεί και να οριοθετηθούν και οργανωθούν με βάση τις προσπάθειες προστασίας και διάσωσης του φυτού, κάποιες μονάδες ζωϊκού κεφαλαίου.