Απίστευτο. Σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας η θερμοκρασία έπεσε στους -27,8 βαθμούς

Ο τόπος μας

Σε υψόμετρο 1.780 μέτρων, στο Βαθύσταλο Παρνασσού, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μία πολική θερμοκρασία… Το θερμόμετρο έδειξε -27,8 βαθμούς Κελσίου. Όπως σημειώνουν μετεωρολόγοι, σε τέτοιες περιοχές της χώρας, μπορούμε να δούμε σπάνιες εικόνες όπως στρώμα από κρυστάλλους ή παγωμένα έλατα, όταν επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και εισβάλλει θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας που παγώνει.

Το φαινόμενο λέγεται δολίνες και είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr σε δύο δολίνες: η μία στο Βαθύσταλο Παρνασσού σε υψόμετρο 1780 μέτρα και η άλλη στην Κεχρωτή Μαινάλου σε υψόμετρο 1613 μέτρα. Σήμερα το πρωί, μετά το πέρας της κακοκαιρίας “Λέανδρος”, στο Βαθύσταλο καταγράφηκε ελάχιστη θερμοκρασία -27,8 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μία άκρως εντυπωσιακή ελαχίστων θερμοκρασιών.