Το μαρτύριο των ναυτικών μας… Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία

Κοινωνία

Εν μέσω πανδημίας με τα σύνορα πολλών χωρών κλειστά, όπως και τα αεροδρόμια και λιμάνια, η μετακίνηση του κόσμου έχει σχεδόν μηδενιστεί. Στη ναυτιλία αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστια προβλήματα με την αλλαγή πληρωμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί είναι εγκλωβισμένοι στα πλοία, είτε αυτά βρίσκονται στα λιμάνια, είτε αρόδου στα αγκυροβόλια.

Δεν μπορούν να ταξιδέψουν οι αντικαταστάτες τους, αφού για να το κάνουν θα πρέπει να περάσουν από δύο-τρία αεροδρόμια. Υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας, αλλά κυρίως έλλειψης φαρμάκων, εκείνων που λαμβάνει ο ναυτικός για προσωπικό θέμα υγείας.

Οι ναυτικοί είναι αναγκασμένοι –δεδομένων των παγκόσμιων μέτρων- να παραμείνουν στο πλοίο για διάστημα μεγαλύτερο από το προκαθορισμένο. Το φαινόμενο κρίνεται εξαιρετικά απαιτητικό στην διαχείριση του με τους κουρασμένους ναυτικούς, σωματικά και ψυχολογικά και επί μήνες μακριά από τις οικογένειές τους και ιδιαιτέρως για τον καπετάνιο και τους αξιωματικούς, που καλούνται να αντιμετωπίσουν την βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση του πληρώματος.

Η εκτεταμένη παραμονή  στο πλοίο, σε συνδυασμό με το στρες για το COVID-19 και τις επιπτώσεις του σε αυτούς και τις οικογένειές τους στο σπίτι, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την διακύβευση της ασφάλειας του πλοίου, επισημαίνουν ναυτιλιακοί παράγοντες.

12 λόγοι που κάποιος αποφασίζει να σταματήσει να εργάζεται ως ...

Όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν στείλει οδηγίες στα πληρώματά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν  την έκτακτη αυτή κατάσταση. Στέλνουν φάρμακα, στολές ειδικές για να τις φοράνε όσοι θα επικουρούν κάποιον συνάδελφό τους που νοσήσει πάνω στο πλοίο. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες απομόνωσης για όσους από το πλήρωμα παρουσιάσουν συμπτώματα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφοράς ITF και το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) έκαναν έκκληση για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πληρωμάτων για την αντικατάσταση των πληρωμάτων. Όμως, οι ειδικοί, αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, θεωρούν ότι “μια πιθανή μετακίνηση 100.000 ναυτικών τον μήνα δεν αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση αυτή τη στιγμή”. Πληροφορίες, newmoney.gr