Το ερειπωμένο χωριό φάντασμα της Ελλάδας. Γιατί εγκατέλειψαν τον τόπο τους. Βίντεο

Ο τόπος μας

Το σκηνικό που αντικρίζει ο επισκέπτης τρομάζει… Βλέπει μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια, παλιούς ναούς και απομεινάρια μιας άλλης εποχής που μαρτυρούν πως κάποτε το χωριό αυτό έσφυζε από ζωή.

Το παλαιό χωριό Πλαγιά βρίσκεται στη βορειο-δυτική πλευρά του Ξηρομέρου, στη Βόνιτσα, απέναντι από την Λευκάδα. Οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μετά τον σεισμό του 1966 και τις κατολισθήσεις, και αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν σε νέο χωριό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια σπίτια δεν συναντά κανείς στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο χωριό θα μπορούσε να είναι ένας πρότυπος παραδοσιακός οικισμός, πολύ κοντά στη θάλασσα.

Το ερειπωμένο χωριό - φάντασμα στην Κεντρική Ελλάδα(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ ...

Ο σεισμός έγινε στις 04:40, 29 Οκτωβρίου 1966. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν έντασης 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ.
Επλήγησαν κατά κύριο λόγο η Κατούνα, οι Φυτείες, η Κωνωπίνα, η Τρύφος, η Παπαδάτος και ο Άγιος Νικόλαος. Από το σεισμό υπήρξαν, ένας νεκρός και 43 τραυματίες. Σημειώθηκαν επίσης πάρα πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα και κτήρια. Όπως αναφέρει ο ΟΑΣΠ, 25 κτίρια καταστράφηκαν, ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2km και πλάτους 1-2cm εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού.

Στην περιοχή σήμερα έχουν μείνει όρθιοι ελάχιστοι πέτρινοι τοίχοι και παρατημένα, σκουριασμένα εργαλεία. Περίτεχνα πορτοπαράθυρα, όμορφα κεραμίδια και μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που χάριζε ένα μακρόστενο σχηματισμό στο χωριό, «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο. Τώρα καλύπτονται από μια «άναρχη» βλάστηση ιδανική μόνο για τους κτηνοτρόφους του Ξηρομέρου.

Δείτε το βίντεο του haanity