Σώζουν μοναδικό αρχείο με άγνωστες ιστορικές πτυχές από το 1900. Σπάνια ντοκουμέντα για τον Βενιζέλο

Πολιτισμός

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία οργάνωσης, και ταξινόμησης του σημαντικού ιστορικού αρχείου Οροπεδίου Λασιθίου.Το ιστορικό υλικό του τόπου, που ξεκινά από το 1900, θα ταξινομηθεί και θα οργανωθεί με σκοπό να είναι προσβάσιμο στο κοινό, ρίχνοντας φως σε πολλές ιστορικές άγνωστες πτυχές, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελευθερία Ζέη.
Οι διαδικασίες εντάσσονται στο πλαίσιο ίδρυσης Ιστορικού Αρχείου υπό την αιγίδα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, με τη σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το έργο της αρχειοθέτησης απαιτεί αρκετό χρόνο για να περατωθεί, καθώς το αρχειακό υλικό είναι πλούσιο, ωστόσο, μια πρώτη παρουσίαση-δημοσιοποίηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων θα γίνει τον Ιούνιο.

Ένα σημαντικό εύρημα στο προς διερεύνηση αρχειακό υλικό είναι η ιδιόχειρη επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου προς την διοίκηση της κοινότητας Τζερμιάδων, που χρονολογείται το 1935, εντοπίστηκε στο αρχείο της κοινότητας Τζερμιάδων και αποτελεί σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο, καθώς αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις μετά την μικρασιατική καταστροφή.
Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ευχαρίστησε δημόσια την καθηγήτρια και την επιστημονική ομάδα διάσωσης του μοναδικού αρχειακού υλικού, τονίζοντας, ότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου θα είναι αρωγός σε ό,τι χρειαστεί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, ώστε το πολύτιμο αυτό υλικό να αποτελέσει δημόσια ιστορική κληρονομιά-παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές αποτελώντας «εργαλείο» έρευνας και μάθησης. Πληροφορίες, ΑΜΠΕ

Σύνολο επισκέψεων 483 , Σήμερα 3