Σήμερα χορεύουμε και ανεβάζουμε την ψυχολογία μας! Χορευτές παρουσιάζουν την τέχνη τους

Αφιερώματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, ετοιμάζουν οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.

Στο πρώτο βίντεο οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γιορτάζουν την ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων (μεταξύ άλλων των Μωρίς Μπεζάρ, Οχάντ Ναχαρίν, Πετιπά, Άκραμ Καν, Ματς Εκ, DV8 κ.ά.). Το βίντεο θα προβληθεί σήμερα, στις 8 μ.μ. από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook και θα αναμεταδοθεί από τα social media του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στα υπόλοιπα επτά βίντεο τέσσερις χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και τρεις σπουδαστές της Σχολής της απαντούν στην ερώτηση «Τι είναι για σας ο χορός σήμερα;». Συμμετέχουν η πρώτη χορεύτρια Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη, οι χορευτές του Corps de ballet της ΕΛΣ, Γιάννης Μητράκης, Τζορντάνο Μπότσα, Αγιούκα Νίττα και οι σπουδαστές της Σχολής Χορού ΕΛΣ Αγγελική Μιχαλάκη, Γεώργιος Μάργης, Ελένη Μυριαγκού.

Τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι του Υπουργείου στο YouTube και τα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, στις 9.30 μ.μ. από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί η όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ με τη Μάρλις Πέτερσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκηνοθεσία είναι του Αρνώ Μπερνάρ και η μουσική διεύθυνση του Μισέλ Πλασσόν.

Δείτε το αφιέρωμα της Finos Film