Κάηκε και η ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Ποιου ευεργέτη ήταν η κατοικία

Πολιτισμός

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο νεοκλασικό κτήριο, επί της Σταδίου 47, στο κέντρο της Αθήνας. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, το νεοκλασικό κτήριο, επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα.

Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το “Μουσείο Καλών Τεχνών”. Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Το κτήριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του.

Εκεί υπήρχε η πρόθεση να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια.

Οταν η Σταδίου ήταν ρέμα | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε εντολή στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, αμέσως μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτηρίου.

Παράλληλα, το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση”.