Μνημείο ελπίδας, πόνου.. και θανάτου στη Λέσβο. 12.000 κυβικά μέτρα σωσιβίων μεταναστών απειλούν το νησί

Κοινωνία

Στη Λέσβο εξακολουθεί να υφίσταται ένα μνημείο ελπίδας, πόνου αλλά και θανάτου για τους ανθρώπους και τα παιδιά που “πάλεψαν” με τη θάλασσα προσπαθώντας να βρουν…το αύριο.
Η περιοχή πάνω από την Εφταλού στη Λέσβο είναι καλυμμένη σχεδόν ολότελα από σωσίβια και παρατημένες, κατεστραμμένες βάρκες.
Σε μία «αυτοσχέδια» χωματερή, δίπλα σε μία παραλία, παραμένουν πεταμένα πάνω από 150.000 πορτοκαλί σωσίβια.
Με επιστολές του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε όλες τις συναρμόδιες αρχές, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, εκπέμπει sos και ζητά την άμεση περισυλλογή των σωσιβίων από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της βόρειας Λέσβου.

Ο κ. Βέρρος τονίζει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, αφού όπως σημειώνει, τα σωσίβια αυτά δεν αποτελούν ανακυκλώσιμο υλικό.
Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου καλεί τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν για την άμεση απομάκρυνση περίπου 12.000 κυβικών μέτρων σωσιβίων από το νησί, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια στο θέμα της καθημερινής περισυλλογής των σωσιβίων αλλά και των πλαστικών λέμβων που φθάνουν σχεδόν καθημερινά πλέον, στη βόρεια Λέσβο.
Το πρόβλημα των περιβαλλοντικών διαστάσεων ανέδειξε και η Greenpeace.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, το σύνολο των πιθανά παραγόμενων αποβλήτων – υλικών από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση την περίοδο 2015 – 2017 υπολογίζονται σε περίπου 19.000 τόνους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση δημιουργεί τριών κατηγοριών απόβλητα:
α) Ελαφρά υλικά (σωσίβια, πλαστικά υλικά από σωστικές λέμβους, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα, σκηνές κ.α.)
β) Βαρέα υλικά (ξύλινα, πολυεστερικά και μεταλλικά σκάφη, μηχανές, εξωλέμβιες μηχανές)
γ) Κλασικά απορρίμματα λόγω σημαντικής αύξησης παραμονής ατόμων στο νησί (κατά 20-22% το 2015 και κατά 15,7% την τριετία 2015-2017).