Είναι το… γευστικό μυστικό της λίμνης των Ιωαννίνων. Νομίζεις ότι τρως ορτύκι, αλλά …

Πολιτισμός

Ο επισκέπτης στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων και ειδικότερα στο Νησί της λίμνης, ανακαλύπτει ένα γευστικό μυστικό της περιοχής…
Δεν είναι άλλο από την κατανάλωση βατραχοπόδαρων που αποτελεί παράδοση.
Το οικοσύστημα της Παμβώτιδας φιλοξενεί το αμφίβιο, το οποίο οι ντόπιοι «ψαρεύουν» για να γίνει ένας εκλεκτός μεζές, «τα τηγανιτά βατραχοπόδαρα».
Το ορεκτικό, βρίσκεται σε όλους τους καταλόγους των εστιατορίων στο Νησί και όπως λένε όσοι το δοκιμάζουν, θυμίζει τη γεύση του ορτυκιού.
Όπως επισημαίνουν οι ντόπιοι, ο τρόπος με τον οποίον τα πιάνουν είναι εύκολος. Μόλις πέσει το σκοτάδι, ρίχνουν στο σημείο όπου βρίσκονται ένα δυνατό φως, αυτά αμέσως ακινητοποιούνται κι έτσι τα μαζεύουν.
Οι πρώτοι που μάζευαν από τη λίμνη τα βατράχια ήταν οι Ιταλοί στρατιώτες, στην Κατοχή. Μάλιστα οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού θυμούνται ότι δοκίμασαν τότε για πρώτη φόρα από περιέργεια τα βατραχοπόδαρα, ήταν γευστικά κι έτσι τα καθιέρωσαν ως ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό.

Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το νησί επισκέπτονταν πολλοί Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι, ενθουσιασμένοι από τα πολλά βατράχια, παρέδιδαν και μαθήματα μαγειρικής.
Τα βατραχοπόδαρα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που με την πάροδο των χρόνων έγινε περισσότερο “τουριστικό”. Το φαγητό αυτό είναι ιδιαίτερα συνδεμένο με τα Ιωάννινα.
Τόσο στο Νησί των Ιωαννίνων όσο και στα εστιατόρια περιμετρικά της λίμνης συναντά κανείς πολλά εστιατόρια που το προβάλλουν ως ένα από τα σπεσιαλιτέ τους.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει βατραχοπόδαρα μέχρι σήμερα με την σκέψη ότι δεν θα είναι νόστιμα, ίσως αλλάξετε γνώμη.

Η γεύση του θυμίζει κατά πολύ τη γεύση από τα πόδια άγριων πουλιών κι αν ξεπεράσετε την ιδέα ότι πρόκειται για πόδια βατράχου θ’ απολαύσετε ένα νόστιμο και τονωτικό γεύμα.
Μάλιστα υπάρχει και μία φήμη ότι η κατανάλωση βατραχοπόδαρων έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρευματοπάθειες.