Για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο… Έρχεται το ρομπότ “Περσεφόνη” για να σας ξεναγεί στο Σπήλαιο Σερρών

Πολιτισμός

Για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο ένα ρομπότ θα ξεναγεί τους επισκέπτες σε σπήλαιο. Και αυτό θα γίνει σύντομα στο Σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών.
Το ρομπότ θα “μιλάει” σαράντα γλώσσες και θα μπορεί ακόμη και να απαντάει σε ερωτήσεις.
Το ρομπότ, το οποίο πρόκειται να προμηθευτεί το επόμενο διάστημα η Δημοτική Εταιρεία “Σπήλαιο Αλιστράτης ΑΕ ΟΤΑ”, θα υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του σπηλαίου και θα τους καθοδηγεί στα πρώτα διακόσια μέτρα της διαδρομής σε αυτό.
Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι άνθρωποι – ξεναγοί για να συνεχίσουν τη διαδικασία στο εσωτερικό του σπηλαίου, ενώ στους στόχους της Δημοτικής Εταιρείας είναι και η δημιουργία σπηλαιολογικού μουσείου με ολογράμματα.
“Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια είχα δει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα ρομπότ να ξεναγεί τον κόσμο. Ήταν τότε που θεώρησα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται και στο σπήλαιο και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή χορηγιών για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Πλέον η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα Interreg και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής στο σπήλαιο της Αλιστράτης, Νίκος Καρτάλης.

Όπως αποκαλύπτει, το ρομπότ θα είναι γένους θηλυκού και θα φέρει το όνομα “Περσεφόνη”, συνδέοντας τη μυθολογία της περιοχής με την τεχνολογία.
“Πρόκειται για μια καινοτόμο ενέργεια, μοναδική σε όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπάρχουν ρομπότ ξεναγοί σε άλλα μουσεία, ωστόσο, για πρώτη φορά, μια τέτοια ιδέα εφαρμόζεται σε ένα σπήλαιο” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι το ρομπότ θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες. Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο σπήλαιο, αντιθέτως ο σχεδιασμός των υπευθύνων προβλέπει την αύξηση του προσωπικού, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την ψηφιακή σύγκλιση των τοπικών επιχειρήσεων.
Επόμενος στόχος για το Σπήλαιο Αλιστράτης είναι η κατασκευή ενός σπηλαιολογικού μουσείου με ολογράμματα. “Υπάρχει ήδη η μελέτη και τώρα ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδότηση για την δημιουργία του μουσείου. Θα είναι ουσιαστικά ένα μουσείο σπηλαιολογίας στο οποίο θα συνδέονται τα σπηλαιολογικά ευρήματα με ολογράμματα, ψηφιακές μορφές που θα “ζωντανεύουν” για να κάνουν την ξενάγηση” τονίζει ο κ. Καρτάλης.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με πλούσιο διάκοσμο, καθώς υπάρχουν σε αυτό σταλακτίτες και σταλαγμίτες ύψους 18 μέτρων, αλλά και ελικτίτες, ένα σπάνιο είδος σταλακτιτών που καταργούν το νόμο της βαρύτητας καθώς αναπτύσσονται ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες.
Υπάρχουν, επίσης, στο ίδιο σπήλαιο σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφορετικών χρωματισμών, ανάλογα με τα πετρώματα που βρίσκονται στην οροφή. Έτσι οι σταλακτίτες μπορεί να είναι κόκκινοι, λόγω των οξειδίων του σιδήρου, λευκοί, λόγω του μαρμάρου, κίτρινοι, λόγω του χαλκού, ή μωβ, από άλλους συνδυασμούς πετρωμάτων.
Το σημείο αυτό επισκέπτονται πάνω από 45.000 επισκέπτες το χρόνο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι μαθητές και μαθήτριες, καθώς έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας η περιβαλλοντική εκπαίδευση για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.