Προσοχή. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει και ο “βοηθός” σας. Για τις ουρές και τη μάσκα

Κοινωνία

Από τη Δευτέρα θα υπάρχουν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό οι «Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός, ενώ θα υπενθυμίζουν και τη χρήση μάσκας.

Και όσοι δεν έχουν μαζί τους τη μάσκα, για αυτούς μόνο η Αστυνομία έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, η δικαιοδοσία επιβολής προστίμων να δοθεί και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.

Παράλληλα, μέσα σε συρμούς και τα οχήματα των μέσων μεταφοράς θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Το Υπουργείο Μεταφορών επισημαίνει και πέντε βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, από την Δευτέρα, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτοί είναι:

  -Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη

-Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα

– Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο

– Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί

-Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Συζητάμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ...

Επίσης, από την άλλη εβδομάδα, το υπουργείο θα βγάλει όλο το στόλο των λεωφορείων, που φθάνει στον αριθμό των 1.100.  Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, γύρω στα 550 λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη, θα κυκλοφορήσουν 350 οχήματα από 219 που είναι σήμερα. Επισημαίνεται ότι ο στόλος των αστικών λεωφορείων και στις δυο μεγάλες πόλεις έχει μέσο όρο ηλικίας 16-17 έτη.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Μεταφορών, οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.