Αυτό πρέπει να το μάθετε… Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακής νόσου

Διατροφή

Πολλοί προσπαθούν καθημερινά να βελτιώσουν την διατροφή τους, ώστε να έχουν καλύτερη υγεία και πολύ συχνά αναζητούν το υπερτρόφιμο που θα τους χαρίσει τη μακροζωία
ή μπλέκουν σε έναν κυκεώνα μέτρησης θερμίδων, ζυγίσματος τροφών και υπολογισμού λιπών και υδατανθράκων.
Όμως, υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά μας διαφεύγει, παρότι θεωρείται ως “το κλειδί της μακροζωίας”, της αποφυγής του πρόωρου θανάτου καθώς και της υγείας του εντέρου.
Ο λόγος για τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, οι οποίες αποκαλούνται και «διαιτητικές» και υποδιαιρούνται με βάση την ιδιότητά τους σε διαλυτές και μη διαλυτές στο νερό.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών, ημερησίως, και 21 γραμμάρια για τις άνω των 50 ετών, ενώ για τους άνδρες είναι 38 γραμμάρια ή 30 γραμμάρια για τους άνω των 50 ετών.
Τα διαθέσιμα στοιχεία των ερευνών συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλήθος νόσων από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις τροφικές αλλεργίες έως την οστεοαρθρίτιδα.
Μάλιστα νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, εν ολίγοις σε φυτικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, ενώ μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον κίνδυνο αύξησης ή όχι του βάρους αλλά και την πιθανότητα της μακροζωίας.
Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή με την ευζωία και τη μακροζωία. Έρευνες που διεξήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 λόγου χάρη έδειξαν ότι η μακροβιότητα των Ιαπώνων που διαβιούσαν σε αγροτικές περιοχές σχετιζόταν με την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συγκριτικά με τους κατοίκους των πόλεων που είχαν πολύ χαμηλή πρόσληψη ινών.

Σχετικά πρόσφατα ωστόσο οι επιστήμονες κατέκτησαν τη βαθύτερη κατανόηση του λόγου για τον οποίο οι ίνες είναι τόσο σημαντικές για την ευζωία μας.
Έρευνα κατέδειξε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών και το εντερικό μικροβίωμα. Η πλούσια πολυποίκιλη και διαρκής πρόσληψη ινών θρέφει και ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ενώ πρόσφατα έχει προταθεί ότι υπάρχουν μικρόβια εντέρου στο λιπώδη ιστό και στο περιφερικό αίμα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με φυτικές ίνες είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, καθώς και όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα στην υγεία σας. Πηγή, The Lancet, Cell Host Microbe