Ανησυχία επιστημόνων. “Αγνώριστη” περιοχή της Ηλείας. Επικίνδυνα να κατοικηθούν πολλά σπίτια. Τι συμβαίνει

Περιβάλλον

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις τον τελευταίο μήνα στην Ανδραβίδα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες και κατοίκους…
Μετά τους ελέγχους από το κλιμάκιο των μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), σε πρώτη φάση κρίθηκε ότι το 30% των κτιρίων είναι ακατάλληλα.
Συνολικά, στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κατατέθηκαν 600 αιτήσεις για ελέγχους, η πλειοψηφία των οποίων αφορά την Ανδραβίδα.
Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν κριθεί ως τώρα ακατάλληλα είναι και τρία σχολεία της περιοχής. Πρόκειται για το Δημοτικό και το γυμνάσιο της Ανδραβίδας και το γυμνάσιο Νεοχωρίου.
“Στην περιοχή εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ανησυχία με τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη ήταν 4,4 Ρίχτερ αλλά ήταν πολλές σε αριθμό και δημιούργησαν προβλήματα σε σχολεία, καταστήματα και σπίτια. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα και στη λειτουργία των σχολείων, στο εμπόριο και στον τουρισμό” δήλωσε στο enikos.gr ο δήμαρχος Ανδραβίδας Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ.

“Έχουν γίνει ήδη πάνω από 400 έλεγχοι, αρκετά από τα κτίρια είναι κατεδαφιστέα, άλλα έχουν σημαντικές ζημιές όπου οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν 2000 ευρώ για τις επιδιορθώσεις. Έχουμε ακόμα 200 περίπου ελέγχους. Τρία σχολεία έχουν προβλήματα. Στο δημοτικό σχολείο, το οποίο είναι παλιό και πέτρινο είναι μεγάλες οι ζημιές και θεωρούμε ότι η λειτουργία του θα είναι αδύνατη. Μιλάμε για 200 παιδιά” τόνισε.
“Η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί έως 50%, αρκετοί κάτοικοι επέλεξαν να φύγουν, ενώ τα καταστήματα έχουν θέματα. Πρέπει να ληφθούν κάποια έκτακτα μέτρα. Ίσως μια ενίσχυση στους εμπόρους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τις επισκευές”, ανέφερε.