Αγοράζουν… Ελλάδα οι ξένοι. Σε αυτά τα νησιά είναι εντυπωσιακή η αύξηση πώλησης εξοχικών κατοικιών

Κοινωνία

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών,
αυξημένες κατά 54% εμφανίστηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων.
Σε σχετική ανάλυση για την αγορά εξοχικών κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services σημειώνει ότι , η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Μέρος εξ αυτών μάλιστα κινείται στην αγορά όχι μόνο για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά και για τη λήψη της άδειας παραμονής για πολίτες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει τη διάρκεια που έχει η πορεία προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι το 2018 η σχετική αύξηση είχε ξεπεράσει το 172%.
Σύμφωνα με την Geoaxis, ανοδικά κινούνται πλέον και οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται φέτος στη Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 1.820 ευρώ/τ.μ. (η τιμή δεν αφορά τα ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής στην Καλντέρα του νησιού ή πολυτελείς κατασκευές), σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2,45%. Στην Κέα, η άνοδος των τιμών φέτος ξεπερνάει το 2% και διαμορφώνεται σε 1.665 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο.
Αντίστοιχα, στη Μύκονο, η μέση τιμή πώλησης συμβατικών κατασκευών εξοχικών κατοικιών διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ/τ.μ., ενισχυμένη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι.
Στην Πάρο το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1.800 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,35%.
Στην Κύθνο, το κόστος μιας μέσης εξοχικής κατοικίας ανέρχεται φέτος σε 1.340 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 1,15% σε σχέση με το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-15% της αγοράς αφορά πολυτελείς κατοικίες, το κόστος των οποίων κινείται σαφώς υψηλότερα, ενώ παράλληλα υψηλότερο είναι και το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των τιμών. Άλλωστε, στην περίπτωση των συμβατικών εξοχικών κατοικιών, οι τιμές ξεκίνησαν να αυξάνονται και μάλιστα οριακά μόλις πέρυσι, έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς μείωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «οι αυξητικές τάσεις στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2019-2020, όσο τα σημάδια ανόδου του τουριστικού ρεύματος εξακολουθούν και είναι ισχυρά και η οικονομία της χώρας διατηρεί τη σταθεροποιητική της πορεία».
Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά είναι πιθανό να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ. Μήλος, Σέριφος).