Μουσείο το σπίτι “ενός ανθρώπου, παγκόσμιας απήχησης”… Η πηγή έμπνευσης για τον Καζαντζάκη

Ο τόπος μας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο δημιουργίας του Μουσείου Αλέξη Ζορμπά, στο Παλαιοχώρι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό στην Ανατολική Χαλκιδική, μετά την ολοκλήρωσης της μεταβίβασης στον δήμο Αριστοτέλη της οικίας όπου έζησε ο άνθρωπος, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Γιώργος Ζορμπάς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έζησε στο συγκεκριμένο σπίτι επί 22 χρόνια, έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος. Με τον Νίκο Καζαντζάκη γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι στο Άγιον Όρος και από αυτή τη γνωριμία “ γεννήθηκε” το βιβλίο “ Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” που μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες. Ακολούθησε η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, που κέρδισε τρία Όσκαρ και ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, ήδη, ολοκληρώθηκε και η προεκτίμηση του κόστους μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου προς νέα χρήση, συνολικού προϋπολογισμού 56.505 ευρώ. Στη συνέχεια ο δήμος Αριστοτέλη, θα προχωρήσει με τις περαιτέρω διαδικασίες για την «ωρίμανση» του έργου.

Στόχος είναι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο, που θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής και θα δώσει αφορμές δικτύωσης με άλλες περιοχές-περάσματα του Αλέξη Ζορμπά. στον ένα όροφο θα δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο της περιόδου κατά την οποία έζησε και δραστηριοποιήθηκε ο Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι.

Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και ο τάφος στα Σκόπια

Στον δεύτερο όροφο θα είναι το κυρίως ψηφιακό μουσείο, με τη μετατροπή δωματίων σε οθόνες πανοραμικής προβολής και την επιστράτευση ηθοποιού και νέων τεχνολογιών, ο συνδυασμός των οποίων θα «ζωντανέψει» τον Αλέξη Ζορμπά, που θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα τους «ξεναγεί» στη ζωή του, με αναφορές σε πραγματικές ιστορικές πηγές, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.

“ Ο καζαντζακικός Αλέξης Ζορμπάς αποτελεί ένα παγκόσμιας απήχησης όνομα, που εκπέμπει τον διαχρονικό χαρακτήρα του ακαταπόνητου, φιλότιμου, αλλά και πολυμήχανου Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης και τώρα θα συνδεθεί με αυτόν εδώ τον τόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Οικίας Ζορμπά.

Loading