Γιατί αυτή η φωτογραφία είναι και σπάνια και ιστορική…

Η Ελλάδα παλιά...

Η Ακρόπολη είναι ανάμεσα στα πιο φωτογραφημένα μέρη σε όλο τον κόσμο… Σε σύνολο 29 δημοφιλών περιοχών η Ακρόπολη καταλαμβάνει την 27η θέση σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει επισκέπτες.

Η φωτογραφία που βλέπεται είναι και σπάνια και ιστορική… Είναι η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης. Τραβήχτηκε πριν από 180 χρόνια, από τον Λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο. Συγκεκριμένα τραβήχτηκε το 1842, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, από τον Josepf-Filibert Girault de Prangey.

Η φωτογραφία εκτυπώθηκε με την τεχνική της δαγκεροτυπίας, που είναι η πρώτη πρακτική και εμπορική εφαρμογή της φωτογραφίας. Παρουσιάστηκε επίσημα από τον Γάλλο εφευρέτη Λουί Νταγκέρ (Louis Daguerre) το 1839.

Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακολούθως εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.

Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί. Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.

Σίγουρα δεν είναι ποιοτικά σαν αυτές που έχετε συνηθίσει από την Ακρόπολη, αλλά εντυπωσιάζει, καθώς μεταφέρεστε σε μια άλλη, δύσκολη εποχή.

Σύνολο επισκέψεων 3,457 , Σήμερα 1