Μια μεγάλη ηθοποιός από μια μεγάλη ζωγράφο!

Εμπνεύσεις... τέχνης

Στο έργο είναι η ηθοποιός Κυβέλη, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς, που επί σειρά ετών κυριάρχησε σε ρόλους κωμικούς και δραματικούς, μαζί με τη σύγχρονη και κατά ορισμένους εφάμιλλή της Μαρίκα Κοτοπούλη.

Τo πορτραίτο έκανε η Θάλεια Φλωρά Καραβία, από τις σημαντικότερες και παραγωγικότερες Ελληνίδες ζωγράφους. Το έργο της δεν έχει ακόμη καταλογογραφηθεί πλήρως. Είναι όμως βέβαιο ότι οι ελαιογραφίες της ξεπερνούν τις 2.500, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σχεδίων και υδατογραφιών της. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Εσάτ-πασά των Ιωαννίνων στον άντρα της: «Ένα τσιγάρο συ, τρία σκίτσα η κυρία σου!».

Πέρα από τις πολεμικές απεικονίσεις, η Φλωρά-Καραβία έγινε εξίσου γνωστή και για τα 500 περίπου πορτραίτα της. Ανάμεσα στις διασημότητες που σχεδίασε περιλαμβάνονται ο ποιητής Κ. Π. Καβάφης, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η ποιήτρια-χρονογράφος Μαρία Λοβέρδου-Καζάζη κ.ά. Εικονογράφησε επίσης βιβλία και ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία.

Για την προσφορά της στη ζωγραφική, τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 1945 και με τον Σταυρό Ταξιαρχών του Τάγματος της Ευποιίας το 1954. Το έργο είναι δωρεά των κληρονόμων της Κυβέλης στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 1,734 , Σήμερα 3