Κάθε επιπλέον γραμμάριο φέρνει πρόωρη γήρανση. Και δεν το θέλουμε…

Διατροφή

Οι άνθρωποι που προσθέτουν ζάχαρη στη διατροφή τους, κινδυνεύουν με πρόωρη γήρανση των κυττάρων τους, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική μελέτη.

Κάθε γραμμάριο προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με αύξηση της κυτταρικής ηλικίας ενός ατόμου, ακόμη και όταν τρώει υγιεινά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων συνδέονται με επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και ασθένειες, ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», δήλωσαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τώρα ξέρουμε ότι πίσω από αυτή τη σχέση βρίσκεται η επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης, και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία», προσθέτουν.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και ένα κουτάκι αναψυκτικού σχεδόν 40 γραμμάρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν η διατροφή είναι σε γενικές γραμμές υγιεινή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, με την εξάλειψη 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης από την καθημερινή διατροφή, είναι σαν να γυρίζει το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες, αν αυτό διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσαν οι επιστήμονες. Και σημείωσαν: «Η εστίαση σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν ώστε να τρέφονται σωστά για να ζήσουν περισσότερο».

Η συγκεκριμένη διατροφή εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, ψάρια και θαλασσινά και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαδώστε το Εδώ ζεις