Οι άνθρωποι που προσθέτουν ζάχαρη στη διατροφή τους, κινδυνεύουν με πρόωρη γήρανση των κυττάρων τους, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική μελέτη.
Κάθε γραμμάριο προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με αύξηση της κυτταρικής ηλικίας ενός ατόμου, ακόμη και όταν τρώει υγιεινά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων συνδέονται με επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και ασθένειες, ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», δήλωσαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
«Τώρα ξέρουμε ότι πίσω από αυτή τη σχέση βρίσκεται η επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης, και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία», προσθέτουν.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και ένα κουτάκι αναψυκτικού σχεδόν 40 γραμμάρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν η διατροφή είναι σε γενικές γραμμές υγιεινή.
«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, με την εξάλειψη 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης από την καθημερινή διατροφή, είναι σαν να γυρίζει το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες, αν αυτό διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσαν οι επιστήμονες. Και σημείωσαν: «Η εστίαση σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν ώστε να τρέφονται σωστά για να ζήσουν περισσότερο».
Η συγκεκριμένη διατροφή εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, ψάρια και θαλασσινά και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.