Τρελό και όμως ισχύει. Το δικό σας τυρί έμενταλ τι μουσική άκουγε πριν το καταναλώσετε;

Διατροφή

Ένα μουσικό και γαστρονομικό πείραμα συμβαίνει στην Ελβετία. Με πρωτοβουλία ενός περίεργου τυροκόμου η Ανώτατη Σχολή Τεχνών της Βέρνης εξετάζει κατά πόσο η μουσική, που εξημερώνει τα ήθη, μπορεί να εξημερώσει και το τυρί…

Οι επιστήγμονες έκαναν μία περίεργη διαπίστωση. Μετά από μελέτη κατέληξαν ότι η μουσική και ειδικά η χιπ χοπ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γεύση του τυριού. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο καλών τεχνών της Βέρνης έπαιζαν επί 24ώρου βάσεως μουσική σε τυριά έμενταλ, για να δουν τι επίδραση θα έχει στο άρωμα και τη γεύση τους. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν 9 διαφορετικά «κεφάλια» τυριού των 10 κιλών, στα οποία έπαιζαν διαφορετικό είδος μουσικής, όπως κλασική μουσική, χιπ χοπ, ροκ και τέκνο.

Κάθε κασόνι έχει το δικό του μουσικό στιλ: ένα κεφάλι έμενταλ νανουρίζεται με τον «Μαγεμένο Αυλό» του Mozart, ένα άλλο ακούει techno, ενώ τα γειτονικά ωριμάζουν με το «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin ή με ένα κομμάτι χιπ -χοπ του νεοϋορκέζικου συγκροτήματος «A tribe called quest». Και φυσικά, ένα από τα κεφάλια του έμενταλ δεν ακούει κανέναν ήχο.

Όπως διαπίστωσαν μετά και από τυφλή γευσιγνωσία, η μουσική επηρέασε σημαντικά το άρωμα και η γεύση τους, με διαφορετικό ποσοστό το κάθε είδος. Ένα από τα μέλη της επιτροπής που δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα τυριά κατά την τυφλή γευσιγνωσία, δήλωσε στο Reuters ότι οι διαφορές μεταξύ των τυριών ήταν ιδιαιτέρως εμφανείς, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση τους.

Η μουσική που είχε τη σημαντικότερη επίδραση ήταν η χιπ χοπ. «Το τυρί που είχε εκτεθεί σε χιπ χοπ μουσική ήταν το καλύτερο από άποψη αρώματος και γεύσης», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Στα βακτήρια οφείλεται η γεύση του τυριού που μαζί με τα ένζυμα επηρεάζουν την ωρίμανση. Είμαι πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και τα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι τα μόνα που έχουν επιρροή στην γεύση. Αλλά οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική, μπορούν επίσης να έχουν φυσικά αποτελέσματα», εξηγεί ο τυροκόμος

Σύμφωνα με τους ερευνητές μεγάλο ρόλο στο πείραμα τους έπαιξε και ο τρόπος με τον οποίο μετέδιδαν τη μουσική, μιας και αντί για ηχεία χρησιμοποίησαν μίνι πομπούς, για να μεταφέρουν την ενέργεια της μουσικής στο εσωτερικό του τυριού. “Έτσι, όλη η ενέργεια μεταφέρεται απευθείας μέσα στο τυρί”, σημειώνουν.