Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή: Πόσες ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Υγεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Όμως, τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητά του μπορεί να μας επηρεάζουν φέρνοντας κινδύνους…

Σε μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου CHA στη Σεούλ, συμμετείχαν χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 40 ετών και πάνω. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, όσοι κοιμόντουσαν πολύ λίγο ή πάρα πολύ είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο τον μέγιστο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι κοιμόντουσαν 10 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι πάσχουν παγκοσμίως 537 εκατομμύρια ενήλικες. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του.

Δεδομένης της επίπτωσής του, οι επιστήμονες αναζητούν όλους τους πιθανούς και απίθανους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να την μειώσουν.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η συσχέτιση που έχει ο ύπνος με τον σακχαρώδη διαβήτη είχε καταδειχθεί και σε προγενέστερες μελέτες. Εν τούτοις, η παρούσα μελέτη είναι έως στιγμής η πιο μακροχρόνια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 8.816 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία 40-69 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος διαβήτη ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος στους εθελοντές που κοιμόντουσαν πάρα πολύ και πολύ λίγο.

Ειδικότερα, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν καθημερινά 10 ή περισσότερες ώρες, διέτρεχαν κατά 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες, είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, τον μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι κοιμόντουσαν 8-9 ώρες.

Ωστόσο και η ποιότητα του ύπνου ήταν πάρα πολύ σημαντική. Στην πραγματικότητα, η σχέση της με τον διαβήτη ήταν δοσοεξαρτώμενη. Με άλλα λόγια, όσο πιο φτωχός ποιοτικά ήταν ο ύπνος, τόσο περισσότερο κινδύνευαν οι εθελοντές. Έτσι όσοι είχαν την εντονότερη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας είχαν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη! Πηγή ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine.