Το καταφύγιο για 180 είδη μεταναστευτικών πτηνών…

Περιβάλλον

Στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου και σε μήκος περίπου 5 χλμ εκτείνεται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ανατολικής Πελοποννήσου: ο υγρότοπος «Καλύβια».

Στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου “Καλύβια” έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 180 είδη πουλιών. Υδρόβια, καλοβατικά και παρυδάτια πουλιά, μικρά και μεγάλα, μόνιμα και μεταναστευτικά, όπως Κορμοράνοι, Φοινικόπτερα, γλάροι, ερωδιοί, πάπιες, Καλαμοκανάδες, σκαλίδρες, Τουρλίδες κ.ά., η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και πλήθος άλλων οργανισμών βρίσκουν εδώ ένα πολύτιμο καταφύγιο, είτε καθ’ όλη την περίοδο του έτους, είτε εποχιακά.

Δυστυχώς, όμως, η περιοχή έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγροτόπου από επιχωματώσεις, παράνομες αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις και λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών. Φωτογραφίες, Τάσος Ηλιάδης από την ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

May be an image of wading bird, nature and grass

Γελαδάρης, ένα ημιυδρόβιο είδος πουλιού που τρώει κυρίως έντομα αλλά δεν λέει όχι και σε βατράχια, ερπετά και μικρά ψάρια.

Σύνολο επισκέψεων 2,204 , Σήμερα 1