Ένα δάκρυ που χαρίζει υγεία εδώ και 2.500 χρόνια… Η επίπονη εργασία συλλογής

Περιβάλλον

Η μαστίχα καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια στον ελλαδικό χώρο…

Ήδη ξεκίνησε η συλλογή της, μία επίπονη εργασία που ολοκληρώνονται γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία.

Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή γίνεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο.

Το πιο σημαντικό είναι να καθαριστεί καλά το έδαφος και να στρωθεί με ασπρόχωμα. Με ένα σφυράκι και ένα τραβηχτήρι, χαράζεται ο κορμός του δέντρου που αρχίζει να βγάζει την μαστίχα σε σταγόνες, οι οποίες πέφτουν επάνω στο ασπρόχωμα, το οποίο έχουν στρώσει γύρω από το δέντρο. Κατόπιν κοσκινίζεται για να φύγει μόνο το χώμα και μετά καθαρίζεται από πέτρες και φύλλα, προτού προωθηθεί για την τελική επεξεργασία, προς εμπορική χρήση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν άφησαν αλώβητα τα μαστιχόδεντρα, αλλά οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι η φετινή παραγωγή θα δώσει γύρω στους 200 τόνους.

Διαδώστε το Εδώ ζεις