Χορεύει ακούγοντας… τους ήχους της καρδιάς του. Ο πρώτος Έλληνας κωφός επαγγελματίας χορευτής. Βίντεο

Και όμως συμβαίνει... Πρόσωπα

Είναι ο πρώτος Έλληνας κωφός επαγγελματίας χορευτής…

Ο Παναγιώτης Παράσχου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού της Αγγλίας, το αγαπημένο του είδος είναι ο σύγχρονος χορός γιατί με αυτόν νιώθει πιο ελεύθερος.

Αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χορό σε ηλικία επτά ετών, παρακολουθώντας την μικρότερη αδερφή του να χορεύει στους ρυθμούς κάποιου ελληνικού girl band. «Άρχισα να χορεύω μαζί της και ανακάλυψα ότι ο χορός με εξέφραζε περισσότερο από άλλες, αθλητικού τύπου, δραστηριότητες. Ο χορός με έκανε να νιώθω ευτυχία, μια ανάταση ψυχής για να πολεμώ έτσι την ιδιαιτερότητα μου. Μέχρι στιγμής, έχω κάνει κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό και hip hop για εννέα χρόνια».

Πώς, όμως είναι να χορεύεις χωρίς να ακούς τη μουσική που θα υπηρετήσεις με τις κινήσεις σου;

Το μυστικό του Παναγιώτη Παράσχου, όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, είναι ότι αποτυπώνει πρώτα στη μνήμη του πότε τα βήματα είναι σε γρήγορο, αργό ή κανονικό ρυθμό, αναλόγως με τη χορογραφία. «Κοιτούσα τις δασκάλες χορού που πατούσαν το CD player και περίμενα λίγο να μου κάνουν ένα μεγάλο νεύμα. Μετά ήξερα αυτόματα τα βήματα. Φυσικά, πάντα χρειάζονταν πολλές πρόβες για να τα θυμάμαι».

Εξηγεί ότι έχει μια διαφορετική επαφή με την μουσική. «Την ακούω με την καρδιά μου και την αντιλαμβάνομαι οπτικά από τις κινήσεις και τον τρόπο που χορεύουν οι άλλοι ακούοντες χορευτές. Έτσι φαντάζομαι και δημιουργώ τη δική μου μουσική η οποία μεταφράζεται στη γλώσσα της κίνησης του σώματός μου. Δημιουργείται μέσα μου η αίσθηση του αέρα και νιώθω ότι πετάω».

Θαυμάστε τον…