Κλείνει σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας…

Η Ελλάδα παλιά...

«Λουκέτο» βάζει σήμερα ένα από τα εμβληματικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, το Hilton. Μαζί με το γνωστό ξενοδοχείο κλείνει και ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας καθώς κοσμούσε το κέντρο για σχεδόν 59 χρόνια.

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Το “Χίλτον” οικοδομήθηκε την περίοδο μεταξύ 1958-1963,Με την ανέγερση του, σήμανε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας, αποτελώντας και το ίδιο ένα κατεξοχήν σύμβολο της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας.

Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με τριήμερες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους ανά τον κόσμο, και αποτέλεσαν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνική ζωή της πόλης. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε αρκετές δημοφιλείς προσωπικότητες, όπως αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση, την Μελίνα Μερκούρη, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έως τον Άντονι Κουίν, αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ, άλλα και των ίδιων των Αθηναίων.

May be a black-and-white image of outdoors

Η αλλαγή σελίδας για το ιστορικό ξενοδοχείο ήρθε στα τέλη του 2021 όταν ο όμιλος της Hilton ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας. Ο νέος προορισμός του χώρου θα συνδυάζει ξενοδοχειακή χρήση, ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας.

Η μικρή φωτογραφική αναδρομή είναι αφιερωμένη στο σημαντικό αυτό κτήριο με υλικό από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και τα Φωτογραφικά Αρχεία του Αντώνη Γεωργιάδη και του Μουσείου Μπενάκη.

May be a black-and-white image of 1 person and outdoors

Σύνολο επισκέψεων 4,238 , Σήμερα 1