Μύρισε άνοιξη… Και η απόδειξη έρχεται από 10.000 χιλιόμετρα μακριά…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Στην ώρα τους…

Τα πρώτα χελιδόνια της χρονιάς αερογλιστρούν ήδη ανάλαφρα στον ουρανό της Αττικής! Μάλιστα, η πρώτη παρατήρηση χελιδονιών της χρονιάς έγινε σήμερα στον υγρότοπο της Βραυρώνας.

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν στον τόπο μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Και βεβαίως στο μακρύ ταξίδι τους πρέπει να διασχίσουν το Αιγαίο πέλαγος, δηλαδή μια μεγάλη απόσταση που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα. Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν.

Και γιατί είναι αγαπητά τα χελιδόνια;

Γιατί εκτός από το ότι η άφιξή τους συνδυάζεται την άνοιξη, ένα μικρό χελιδόνι τρώει πάνω από 50 κουνούπια και μύγες την ημέρα.Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 – 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!!

Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;