Εδώ υπάρχει… πόλεμος. To “εκρηκτικό κοκτέιλ” που χρησιμοποιούν σε ένα έθιμο που προκαλεί… Βίντεο

Ο τόπος μας

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλαιό έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα, εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο, που βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων.

Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν περί τις 170.000.

Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το “εκρηκτικό κοκτέιλ” από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, που εντυπωσιάζει, αλλά και προκαλεί φόβο…

Χίος: Ο ρουκετοπόλεμος και άλλα πασχαλινά έθιμα - CNN.gr

Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο οτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο “αντίπαλες” ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων. Το έθιμο ακυρώθηκε για το 2016, λόγω καταγγελιών από τους ντόπιους για υλικές ζημιές, αλλά επανήλθε το 2017, με περιορισμούς σχετικά στη διάρκεια του γεγονότος και τις ρουκέτες που θα ριχθούν…

Κάτοικοι του Βροντάδου, με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον δήμο και τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ζητούν να σταματήσει το «έθιμο» από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.  Όπως επισημαίνουν, «οι ρουκέτες που εκτοξεύονται κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερυθιανή”. Σημειώνουν πως “οι ρουκέτες κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από το Δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές», τονίζουν οι κάτοικοι και επισημαίνουν ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται όπως η κάλυψη των σπιτιών τους με σύρματα αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν λύνουν το πρόβλημα”.

Δείτε το βίντεο από Chios tv