Η “σκούπα του χασάπη” που… καθαρίζει αιμορροΐδες, κιρσούς και προστατεύει το κυκλοφορικό…

Διατροφή

Στα δάση της χώρας μας  φυτρώνει ένα φυτό, σε πολλούς άγνωστο, αλλά με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην ιατρική, από τον περασμένο αιώνα, πρωτίστως στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών του κυκλοφορικού.

Ο λόγος για τη λαγομηλιά ή Ρούσκο έναν πολυετή θάμνο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ότι τα άνθη και οι καρποί αναπτύσσονται πάνω στα φύλλα του. Τα άκαμπτα κλαδιά του φυτού χρησιμοποιούνταν από τους κρεοπώλες για να καθαρίσουν τις σανίδες κοπής τους, ενέργεια από την οποία προήλθε και η κοινή αγγλική ονομασία του Butcher’s Broom ή “η σκούπα του χασάπη”.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι «οι αγγειοσυσπαστικές και βενζοτονικές ιδιότητες του,  το καθιστούν ιδανικό για τη θεραπεία της συγκέντρωσης αίματος στα άκρα, της έλλειψης φλεβικού τόνου και της έλλειψης αγγειοσυστολής που προκαλείται από τη νευραλγία και χαρακτηρίζει συχνά τη χρόνια ορθοστατική υπόταση”.

Η λαγομηλιά περιέχει γλυκοζίτες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες, την νεορουσκογενίνη και την ρουσκογενίνη, ουσίες που αποτελούν το ενεργό συστατικό σε πολλά προϊόντα και τοπικές θεραπευτικές αλοιφές για φλεβικές ασθένειες και φλεβική ανεπάρκεια, όπως φλεβίτιδα και αιμορροΐδες. Αλλά και σε μορφή αφεψήματος θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στους κιρσούς, στις φλεβίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Έχει την ιδιότητα να μειώνει τη συγκέντρωση του αίματος στα πόδια και ασκεί προστατευτικές ιδιότητες επί των τριχοειδών αγγείων. Ιδιαίτερα η ρίζα του συνιστάται σαν διουρητική, αντιπυρετική, αγγειοσυσταλτική και καθαρτική, ενώ έχει καταταχτεί επίσημα από τη γερμανική Επιτροπή Τροφίμων ως το ιδανικό βότανο για την θεραπεία των αιμορροΐδων.

Επιπλέον, έχει αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απαθή την κοσμετολογία που χρησιμοποιεί το εκχύλισμα του σε σειρά καλλυντικών κρεμών για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων, γύρω από τα μάτια, αλλά και σε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας. Τέλος λόγω αντιφλεγμονώδους δράσης του, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή και το έκζεμα.

Προσοχή μην καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής που πήρατε από το διαδίκτυο…

Σύνολο επισκέψεων 758 , Σήμερα 5