Κανείς στη Γη δε μπορεί να δει τη Σελήνη να περιστρέφεται… Μόνο από αυτό το βίντεo της NASA

Κόσμος

Κανείς στη Γη δε μπορεί να δει τη Σελήνη να περιστρέφεται… Όμως, με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και σε συνδυασμό με πολλές λεπτομερείς εικόνες που έλαβε η αποστολή Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA, έχει δημιουργηθεί το παρακάτω βίντεο υψηλής ανάλυσης της εικονικής περιστροφής της Σελήνης.

Τα στιγμιότυπα ξεκινούν με την τυπική όψη της Σελήνης από τη Γη. Γρήγορα, όμως, ο Mare Orientale, ένας μεγάλος κρατήρας με σκοτεινό κέντρο που είναι δύσκολο να τον δει κανείς από τη Γη, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ισημερινό. Από έναν ολόκληρο σεληνιακό μήνα συμπυκνωμένο σε 24 δευτερόλεπτα, το βίντεο δείχνει καθαρά ότι η γήινη πλευρά της Σελήνης περιέχει μια αφθονία σκοτεινών σεληνιακών πεδιάδων που ονομάζονται θάλασσες (mare), ενώ η αθέατη πλευρά κυριαρχείται από φωτεινά σεληνιακά υψίπεδα.

Επί του παρόντος, πάνω από 19 νέες αποστολές στη Σελήνη βρίσκονται υπό ενεργή ανάπτυξη από οκτώ διαφορετικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένουν ημερομηνίες έναρξης τα επόμενα τρία χρόνια. Πηγή: NASA Lunar Reconnaissance Orbiter και California State University

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο