Δίνουν ξανά.. ζωή σε τζαμιά, τεκέδες, τουρμπέδες, μαυσωλεία… Έργα σε 170 μνημεία…

Πολιτισμός

Έργα που αφορούν στην προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων που χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται, είτε από εθνικούς πόρους ή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Συνολικά από το 2000 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη περίπου 170 μνημείων της οθωμανικής περιόδου, όπως τζαμιά, τεμένη, τεκέδες, τουρμπέδες, μαυσωλεία…

Σήμερα, όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, είναι σε εξέλιξη δεκατέσσερα έργα επί οθωμανικών μνημείων, ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το Αράπ Τζαμί στη Δράμα, το Ιμαρέτ στην Κομοτηνή, το Φρούριο του Καλέ στην Ιεράπετρα της Κρήτης, το Μπεζεστένι στη Λάρισα, το Βεζύρ Τζαμί στη Ναύπακτο, τα οθωμανικά κάστρα της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας, της Ναυπάκτου, στο Πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης, καθώς και την ανάπλαση της οθωμανικής οικίας στο Κάτω Κάστρο, τον Μιναρέ στη Μητρόπολη της Βέροιας, τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ για το δίκτυο των κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία, όπου περιλαμβάνονται το κάστρο της Κιάφας, των Ιωαννίνων, της Πάργας, την αποκατάσταση του Μπέη Χαμάμ, τα Λουτρά Παράδεισος, στη Θεσσαλονίκη, την αποκατάσταση του Κουρσούμ Τζαμί στην Καστοριά, του Τεμένους Ορτά στη Βέροια, του Βελιδέ Τζαμί στην πόλη της Μυτιλήνης. Παράλληλα ωριμάζουν και μια σειρά άλλων μελετών, όπως για το Κάστρο του Ασλάν και του Ιτς Καλέ στον Κάστρο των Ιωαννίνων. Η παραπάνω φωτογραφία αναδημοσιεύεται από “Κομοτηνή παλιές φωτογραφίες”.

Σύνολο επισκέψεων 2,235 , Σήμερα 4